Japonci prišli s ďalším zaujímavým kúskom chytrej elektroniky. Ide o robotickú trojkolku, ktorá je schopná sa sama pohybovať, a autonómneho pomocníka v jednom. Projekt dostal názov CanguRo.

Ide o spoločný projekt Shunji Yamanaky z univerzity v Tokiu a Takayuki Futura z Technologického centra pre robotiku. V úlohe pomocníka vie robot nasledovať svojho majiteľa a pomôcť mu s prevážaním ťažkých nákladov - napríklad nákup z obchodu. V prípade únavy stačí z aplikácie v mobilnom telefóne prepnúť robota do režimu trojkolky, nasadnúť a môžete sa prepravovať rýchlosťou až 10 kilometrov za hodinu.

Robot CanguRo je vybavený technológiami pre zistenie polohy, automatické mapovanie okolia a rozpoznávanie obrazu. Je teda schopný pobyhovať sa v priestore samostatne, no v režime robotickej trojkolky sa dá prepnúť na manuálne ovládanie. Rýchlosť je v takomto prípade regulovaná pákou "plynu" na riadidlách, zatáča sa náklonom tela a tým aj celého stroja. Aj v tomto móde ale nad šoférom bdie elektronika, ktorá je v prípade hroziacej kolízie schopná vozítko včas zastaviť.

CanguRo sa stále vyvíja - tím technikov v súčasnosti pracuje na možnostiach hlasovej komunikácie s užívateľom, ktoré majú sprostredkovať osobnejší kontakt. Aj z propagačného videa je zrejmé, že stroj zastupuje úlohu kamaráta, čo má byť jednou z ústredných myšlienok pre budúci vývoj. V klipe je tiež vidieť možnosť ovládania vozítka pomocou mobilnej aplikácie - konkrétne jeho odoslanie na určené miesto.

Pokiaľ sa vám páči japonská robotická trojkolka CanguRo a počas leta budete mať cestu do Los Angeles, môžete ju vidieť v Japan House - výstavnom centre predstavujúcom japonské produkty a kultúru.

Chytré vozítka zjavne zažívajú obdobie zvýšeného záujmu - začiatkom roka napríklad japonská Honda predstavila elektrické kolieskové kreslo 3E-B18 určené na použitie vo vnútorných i vonkajších priestoroch či robotický prepravník 3E-C18.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC