Apple odhalil svoje plány so svojimi úplne novými mapami. Pracuje na nich niekoľko rokov. Chce tak predbehnúť konkurenciu. Objavia sa s príchdoom iOS12 pre vybrané štáty.

Apple oznámil, že už niekoľko rokov tajne pracuje na novej generácii vlastných máp, ktoré boli kompletne prepracované a majú byť "najlepšie na svete", aspoň v porovnaní so súčasnou konkurenciou.

Mapy hrajú dôležitú úlohu pre väčšinu užívateľov moderných telefónov a áut, takže sa niet čomu čudovať, že aplikácia s mapovými podkladmi patrí dlhodobo medzi najsťahovanejšie naprieč všetkými trhmi. Apple sa ale rozhodol, že predbehne všetku konkurenciu a vytvorí tie najlepšie mapy.

Boj začal s iPhonom

Keď vyšiel prvý iPhone od Applu, obsahoval vtedy najlepšie online mapy od Googlu, ktoré boli vybavené aj množstvo dodatočných informácii. Ako ale Google naštartoval vlastnú konkurenčnú platformu Android, mapy ako dôležitá aplikácia v iPhone začali byť veľkou konkurenčnou položkou. Podľa neoficiálnych informácii zlom nastal vo chvíli, keď Google spustil podporu navigácie, ktorá bola dostupná len na mapách pre zariadenia s Androidom, zatiaľ čo verzia pre iPhone takúto funkciu nemala.

Podľa špekulácii sa tak už v roku 2009 začal Apple pripravovať na to, že bude mať vlastné mapy, čo dokazovalo niekoľko akvizícii spoločností z tejto oblasti (Placebase, Ply9, C3 Technologies). Google mapy sa veľmi rýchlo vyvíjali a stali sa štandardom, ktorý poskytoval vysokú kvalitu dát na celom svete. Googlu pochopiteľne pomáhali informácie z vyhľadávaní, indexácie webov a zbierania dát užívateľov.

V roku 2012 ale Apple predstavil vlastné mapy - "Apple Maps".

Zdroj: Facebook

Prvotné prešľapy

Mapy sú nesmierne komplexná záležitosť a presne tak sa neskôr vyjadril aj nový šéf divízie máp Eddy Cue. Prečo nový? V roku 2012 totiž na WWDC 2012 pri predstavovaní mobilného operačného systému iOS 6 ešte softvérovú mobilnú divíziu viedol Scott Forstall. Aj keď prezentácia vyzerala skvelo a Apple sa pochválil nielen pekným grafickým rozhraním, ale tiež napríklad použitím rýchlej a úspornej vektorovej grafiky a Flyoverom (3D zobrazenie vybraných hlavných miest a zaujímavých miest na planéte), reálne uvedenie bola hanba.

Mapy obsahovali veľké množstvo chýb, ktoré sa týkali ako samotných názvov alebo trás, tak aj satelitných snímkov. Mapy totiž vychádzali z väčšieho počtu zdrojov (TomTom, OpenStreetMap a ďalšie) a spojenie všetkého do jedného guláša nebolo zrovna ideálne. Sám šéf Applu - Tim Cook sa za to ospravedlnil a vzápätí prepustil aj Scotta Forstalla, ktorý sa podľa špekulácii odmietol podpísať na ospravedlňujúci list.

Ťažký súboj s Googlom

Bolo poznať, že Apple odvtedy nasadil na mapy oveľa väčše zdroje (ľudí, peniaze, akvizície) a začal rýchlo uvádzať nové funkcie, ktoré pribúdali s každou novou verziou iOS. Apple začal integrovať mapy s rôznymi službami, s aplikáciami vnútri systému a neskôr všetko otvoril aj pre vývojárov.

Aj napriek tomu ale Apple nezvládal tempo Googlu, ktorý v tom čase už začal ponúkať funkcie ako Street View po celom svete, pretože jeho mapovacie autá začali reálne jazdiť (a ľudia so špeciálnymi kamerovými batohmi aj chodiť) po všetkých možných cestách a uliciach.

Mapám od Applu sa ale začalo pomerne dariť v USA, kde si počas rokov dokázali udržať tržný podiel okolo 30 percent, pričom Google Mapy stále kontrolovali viac než polovicu trhu. Pokiaľ ide o ostatné krajiny, tak sú na tom Apple Mapy obvykle oveľa horšie, čo je hlavne pre podiel lacnejších telefónov s Androidom a tiež horším lokálnym informáciám.

Kompletné prepracovanie s iOS12

S príchodom iOS 12 by sme sa ale mali dočkať výraznej zmeny. Eddy Cue totiž prezradil, že Apple niekoľko rokov tajne pracoval na úplne novom systéme máp a mapových podkladov. Výsledkom tak majú byť kompletne prepracované mapy, ktoré budú oveľa detailnejšie a presnejšie, ako boli v minulosti a hlavne tiež u konkurencie.

Okrem neustáleho menšieho vylepšovania už od roku 2012 chce totiž Apple posunúť svoje mapy na ďalšiu úroveň a vytvoriť najlepšie mapy na svete, pretože si stavia vlastnú presnú platformu a nebude sa spoliehať na databázu iných, ako to bolo doteraz.

Eddy Cue tvrdí, že si nemyslí, že teraz niekto pracuje na tak pokročilom systéme ako Apple, ktorý sa tento vývoj snaží už niekoľko rokov držať v tajnosti. Eddy Cue hovorí práve o podivných vozidlách zaregistrovaných Applom, ktoré boli videné na amerických cestách s obrovskými snímacími senzormi na strechách. Tieto vozidlá sa vyskytujú v stále väčšom počte.

Zdroj: Facebook

Presné mapové podklady totiž hrajú dôležitú úlohu aj pre autonómne systémy, na ktorých Apple tiež pracuje a viac-menej tak zabíja dve muchy jednou ranou. Mapy sú skrátka extrémne dôležité ako pre ľudí, tak aj pre autá budúcnosti.

Aj keď sa objavili informácie o tom, že Apple poskytne náhľad nových máp už v iOS 12 beta 3, nám sa zatiaľ nepodarilo novinky nájsť. Dá sa ale pozrieť na prezentované porovnávacie obrázky máp zo starej a novej generácie, kde sa dá vidieť obrovský posun v detaile a tým pádom aj množstve informácii. Priamo vo vykreslenej grafike sa dajú rozpoznať nielen cesty a budovy, ale napríklad ihrisko, tenisové kurty, tráva a podobne, pochopiteľne podľa konkrétneho priblíženia.

Čo už nie je vidieť, je aj prepracované vyhľadávanie, ktoré by malo poskytovať relevantnejšie výsledky a to ako na jazdu autom, tak hlavne aj pre chodcov či cyklistov, kde by nové mapy mali tiež zabodovať.

Najskôr USA

Eddy Cue sa vyjadril, že s novými mapami bude možné oveľa rýchlejšie aktualizovať informácie o daných miestach, o nových cestách a podobne. K tomu si stačí pridať aj to, že s používaním máp dokáže Apple automatickýyzbierať anonymné informácie a získavať tak informácie o kolónach a podobne, rovnako ako to už zvláda Google (Waze) a iní.

Apple ale plánuje, že nové mapy budú najskôr dostupné v Kalifornii a potom postupne v ďalších štátoch USA. Je jasné, že chcú byť opatrní, aby sa nestalo podobné fiasko ako pri uvedení máp v roku 2012. Eddy Cue ale zároveň potvrdil, že Apple Mapy sú medzinárodné, takže pracujú na vývoji aj v iných krajinách ako je Veľká Británia, Švédsko, Španielsko, Portugalsko, Japonsko, Taliansko, Írsko, Francúzsko alebo Grécko.

Podobne ako u iných služieb sa dá očakávať, že Slovensko nebude v prvej vlne a najskôr ani v druhej, ale to sme tušili.

Ako je to u nových technológií bežné - nie je problém niečo vytvoriť v malom meradle, to dokážu malé tímy aj s malými rozpočtami kdesi v zahrabanom laboratóriu. Problém nastáva so škálovaním a teda dostať novú technológiu (v tomto prípade kompletne prepracované mapy) v čo najkratšom čase k čo najväčšiemu počtu užívateľov a teda aj do najväčšieho počtu krajín na planéte. A to je presne to, v čom majú Google Mapy stále náskok. Uvidíme, či sa to Applu tentokrát podarí zvrátiť.

Zdroj: CNC