Boeing počas konferencie American Institute of Aeronautics and Astronautics v Atlante predstavil prvý dizajn konceptu hypersonického dopravného lietadla. To by teoreticky mohlo vyvinúť rýchlosť Mach 5, teda asi 6174 kilometrov za hodinu.

​Pri tejto rýchlosti by napríklad vzdialenosť medzi New Yorkom a Tokiom prešlo za "niekoľko málo hodín". V súčasnosti trvá tento let asi 14 hodín.

Kevin Bowcutt z Boeingu magazínu Popular Mechanics prezradil, že lietadlo by malo využívať špecifický typ motora známy ako ramjet. Dlhá a ostrá špica zaistí minimálny ťah, zatiaľ čo rozdelený chvost pomôže stroj stabilizovať a uľahčí jeho riadenie.

Zdroj: Boeing

​Boeing už postavil hypersonický X-51 Waverider, takže má s touto oblasťou značné skúsenosti. Problém ale predstavuje finančná stránka veci - pokiaľ by kvôli vysokým nákladom cestovanie podobným lietadlom nebolo finančne dostupné, nemalo by ani veľmi veľký zmysel púšťať sa do jeho výroby.

Nikoho preto asi neprekvapí, že tento konkrétny stroj, ktorý by mohol prepravovať civilistov i vojakov, s najväčšou pravdepodobnosťou nebude pripravený ku štartu skôr než o 20 až 30 rokov.

Hypersonický Boeing: Prieskumník budúcnosti

Čím budú vynikať vojenské lietadlá v nasledujúcich dekádach? Boeing tvrdí, že extrémnou rýchlosťou.

Zdroj: CNC