NASA pripravuje vôbec prvý drón pre výskum cudzieho vesmírneho telesa. Už o dva roky sa malý vrtuľník vydá na Mars.

Na červenú planétu poletí Mars Helicopter Scout (MHS) spoločne s ďalším veľkým roverom s názvom Mars 2020. Pojazdné laboratórium bude podobné Curiosity, ktoré pracuje na Marse už takmer šesť rokov. Štart sa očakáva v júli 2020.

Vrtuľník na červenej planéte

Na Zemi lietajú vrtuľníky do výšky maximálne 12 kilometrov. Vrtuľník na povrchu Marsu bude mať podobné podmienky, aké panujú na Zemi vo výške 30 kilometrov. Atmosféra Marsu je veľa redšia a dosahuje len percentá zemskej atmosféry.

Vrtuľník preto bude čo najviac odľahčený. Jeho hmotnosť je len 1,8 kilogramu. Do "vzduchu" mu pomôžu dva protibežné listy otáčajúce sa 300-krát za minútu. To je desaťnásobok rýchlosti, s akou sa otáčajú listy pozemských vrtuľníkov.

Zdroj: Reprofoto/NASA

​Hlavnou úlohou vrtuľníka je otestovať možnosti technológie. Počas jedného mesiaca má urobiť niekoľko letov. Ten prvý bude do výšky len troch metrov a potrvá 30 sekúnd. Pri najdlhšom lete preletí maximálne pär stoviek metrov.

Na obežnej dráhe Marsu pracuje v súčasnosti šesť sond zo Spojených štátov, Európy, Indie a Ruska. Na povrchu je zmienené laboratórium Curiosity a tiež menší rover Opportunity, ktorý pristál už v roku 2004.

Na konci novembra dosadne na Marse sonda InSight, ktorá sa zameria na výskum vnútra červenej planéty.

Obrovská prachová búrka na Marse: Rover Opportunity bojuje o prežitie

Na Marse sa začiatkom júna objavila obrovská prachová búrka. Problémy hlási rover Opportunity. Solárne panely roveru kvôli prachu vyrábajú menej energie.

Zdroj: CNC