V našej domovine je napadnutie žralokom vysoko nepravdepodobné, ale v mnohých krajinách sveta je to hrozba, ktorú nie je dobré brať na ľahkú váhu. Napríklad na austrálskych plážach môžu títo morskí predátori pre plavcov a surferov predstavovať naozaj vážne nebezpečenstvo.

​Na potenciálnom riešení pracuje len 15-ročný vývojár Sam Aubin, ktorý naprogramoval aplikáciu nazvanú SharkMate. V súčasnosti je dostupná pre mobily s operačným systémom iOS a jej cieľom je upozorniť užívateľov na pravdepodobnosť, že sa v blízkosti pláže vyskytnú žraloky.

Riziko stretnutia so žralokom je prezentované indexom na desaťstupňovej škále, pričom číslo je počítané na základe niekoľkých faktorov. Plavec či surfer tak jedným pohľadom zistí, aká je pravdepodobnosť, že v danom mieste narazí na obávanú parybu. K dispozícii je tiež spätná väzba, kedy užívateľ môže nahlásiť, pokiaľ v blízkosti pláže uvidí žraloka.

Zdroj: Sharkmate

​​Pri vyhodnocovaní rizika sa berie v úvahu trinásť faktorov, ktoré sú následne použité na výpočet pravdepodobnosti bližšie nešpecifikovaným algoritmom. Počíta sa napríklad s historickými dátami o výskyte žraloka, teplotou vody, zrážkami a blízkosťou riek. Informácie získané v reálnom čase v kombinácii s pokročilým predpovedajúcim algoritmom by mala plavcom a surferom poskytnúť čo najpresnejšie podklady na určenie rizika útoku žraloka.
Aubin pred začatím vývoja konzultoval rizikové faktory a študoval online nástroje. Následne začal spoluprácu s univerzitou vo Wollongongu, ktorá mu posklytla tím, pracujúci na programe pre monitorovanie žralokov pomocou kamier a strojového učenia.

Prvé pokusy prebehli na pláži Surf Beach v austrálskom meste Kiama. Výsledky boli veľmi dobré - akonáhle kamera detekovala žraloka, okamžite došlo k odoslaní varovania do hodiniek Apple Watch.

Zdroj: Sharkmate

​​Aplikácia SharkMate v súčasnosti podporuje 150 pláží, pričom autor chce jej pokrytie rozšíriť na celú Austráliu a tiež pobrežie Spojených štátov. V pláne je tiež verzia pre Android a webová aplikácia. Vzhľadom na veľký počet pláží na pobreží Austrálie môže byť takýto systém varovania pred žralokmi veľmi užitočným pomocníkom.

102 MB veľká aplikácia je k dispozícii v AppStore zadarmo (za dva doláre bez reklamy), zatiaľ má maximálne hodnotenie piatich hviezdičiek a dá sa inštalovať na iOS 10.0 a vyšší.

Táto mobilná aplikácia znamená revolučný pokrok vo svete nevidiacich

Rozpoznáva predmety, činnosti, ľudí, zvieratá a tiež produkty.

Zdroj: CNC