Holandská stavebná firma Van Wijnen pomocou 3D tlačiarne vytvára prvé domy, v ktorých sa bude dať skutočne bývať. Jej developerský projekt dostal meno Milestone a nachádza sa neďaleko mesta Eindhoven.

​Van Wijnen potenciálnym záujemcom ponúka celkovo päť rôznych domov, ktoré sa líšia tvarom i veľkosťou. To okrem iného krásne ilustruje flexibilitu najmodernejšej technológie 3D tlače. Keďže "tlačiareň" je v podstate obrovská tryska betónu, ktorá sa pohybuje vysoko vo vzduchu, architekti môžu popustiť uzdu fantázie.

V súčasnosti sa jednotlivé diely budov tlačia mimo oblasti, v ktorej sú kompletizované, to znamená diely musia na konečné miesto prepravovať. Tím ale dúfa, že ku koncu projektu presunie aj vlastnú tlačiareň a finálne úpravy urobí priamo na mieste.

Zdroj: 3dprintedhouse.nl

​​3D tlač má v porovnaní s bežnými stavebnými postupmi údajne hneď niekoľko výhod: vyžaduje menej zamestnancov (takže klesnú náklady i riziko nejakého pracovného úrazu) či minimalizuje dopady na životné prostredie.

odborníci ale upozorňujú na to, že niektoré z týchto výhod sú diskutabilné. Napríklad variabilita materiálov na báze cementu vyvoláva otázky týkajúce sa nielen výšky spomínaných dopadov na životné prostredie, ale aj štrukturálnej integrity.

"Na to, aby technológia 3D tlače mohla byť považovaná za naozaj úspešnú, je potrebný ďalší výskum," uviedol v danej súvislosti Futurism.

V Amerike budú tlačiť domčeky pre chudobných

Konštrukčný startup Icon z texaského Austinu už nejaký piatok vyvíja technológiu 3D tlače domov. Teraz oznámil spoluprácu s neziskovou organizáciou New Story a spoločne začnú vyrábať skutočné obydlia v rozvojovom svete. Prvá destinácia bude stredoamerický Salvador.

Zdroj: CNC