Keby mal hlavu, robot menom DyRET, ktorého v roku 2015 predstavili odborníci z University of Oslo, vyzeral by až znepokojivo živo. Momentálne si osvojuje schopnosť prekonávať rozmanité terény, pričom si dokáže brať ponaučení ze svojich vlastných chýb.

Aktuálna verzia zvláda chôdzu po ľade, kameňoch atď. Akonáhle sa ocitne na doteraz neznámom povrchu, začne skúšať rôzne varianty krokov. Rovnako ako dieťa, aj on, samozrejme, občas spadne. Dokáže ale určiť, aké voľby mu poskytli najväčšiu stabilitu a zapamätať si ich.

Potom, čo si na ten ktorý terén zvykne, je schopný robiť aj ďalšiu zaujímavú vec - pohybovať sa v prípade potreby úsporným spôsobom

Zdroj: Twitter

​Pre DyRETa sú "najprirodzenejšie" dlhé a široké kroky, lenže tie vyžadujú veľa energie. Ako sa teda batéria vyčerpáva, skráti svoje končatiny, čím spotrebu energie zníži. A súčasne zrýchli tempo, aby vykompenzoval časovú stratu.

Ide o učebnicový príklad aplikácie takzvanej evolučnej robotiky. Jednoducho povedané, stroj disponujúci mnohými užitočnými vlastnosťami sa postupom času naučí spoliehať sa na tých, ktorí mu v danom prostredí sú najužitočnejší.

"Táto oblasť robotiky znamená, že DyRET a jemu podobní môžu zvládnuť viac scenárov, než by im mohli prípadne zadať ich programátori. A čím skôr roboti dokážu veci sami vymýšľať, tým skôr ich môžeme nechať úplne bez dozoru...," komentoval to Futurism.

Zdroj: YouTube