Architektonické štúdio WATG Design pred časom predstavilo projekt vôbec prvého vytlačeného rodinného domu z 3D tlačiarne. Dom Curve Appeal (voľne preložené ako Výzva kriviek) má zvnútra svojimi nepravidelnými tvarmi pripomínať futuristickú jaskyňu.

​Americké architektonocké štúdio WATG Desing pred časom predstavilo projekt vôbec prvého vytlačeného rodinného domu. Dom Curve Appeal má byť zostavený z vytlačených panelov spojených špeciálnou penou, do ktorej budú zasadené veľké sklenené plochy. Zvnútra svojimi nepravidelnými tvarmi pripomína futuristickú jaskyňu.

Materiálom na tlač bude zmes umelej hmoty a uhlíkových vlákien. Od projektu k stavbe býva veľakrát ďaleko, ale Curve Appeal by údajne mohol stáť už o dva roky. jeho autori sú teraz vo fáze, kedy testujú nosnosť vytlačených panelov a nosníkov. Vyzerá to nádejne: 90 centimetrov dlhý nosník, ktorý váži len 2,2 kilogramov, unesie 1630 kilogramov ťažký náklad.

Pozrite si galériu

V Amerike budú tlačiť domčeky pre chudobných

Konštrukčný startup Icon z texaského Austinu už nejaký piatok vyvíja technológiu 3D tlače domov. Teraz oznámil spoluprácu s neziskovou organizáciou New Story a spoločne začnú vyrábať skutočné obydlia v rozvojovom svete. Prvá destinácia bude stredoamerický Salvador.

Zdroj: CNC