Európski vedci úspešne otestovali odľahčenú verziu humanoidného robota menom Walk-Man. Počas posledného testu sa v laboratóriu postavil simulovanej katastrofe, v ktorej zemetrasenie poškodilo továreň a unikajúci plyn spôsobil požiar.

Európsky projekt Walk-Man sa dostal do novej fázy: Vedci úspešne otestovali odľahčenú verziu rovnomenného humanoidného robota, určeného na záchranárske operácie. Oproti predošlým modelom schudol 185 centimetrov vysoký robot o 31 kilogramov - z pôvodných 133 na 102 kilogramov. Vďaka tomu je rýchlejší a batérie mu dlhšie vydržia. Počas svojho zatiaľ posledného testu sa v laboratóriu postavil simulovanej katastrofe, v ktorej zemetrasenie poškodilo továreň a unikajúci plyn spôsobil požiar

WALK-MAN WALK-MAN Zdroj: IIT-Istituto Italiano di Tecnologia

​Robot sám vstúpil do zóny poškodenia, lokalizoval ventil, z ktorého unikal plyn a zatvoril ho. Potom si z cesty upratal trosky a uhasil požiar. Úžasné, ale WALK-MAN to nedokázal sám. Z bezpečia ho prostredníctvom virtuálneho interface na diaľku ovládal ľudský operátor v špeciálnom senzorickom obleku.

Foxboti nahradia robotníkov začiatočníkov: Neskôr majstrov v továrňach

Taiwanský Foxconn je jedným z najhlasnejších propagátorov priemyselnej automatizácie, už roky hovorí o tom, že nahradí väčšinu svojich robotníkov robotmi. V niektorých pilotných projektoch sa to už deje, jedná sa však o beh na dlhú trať, ktorá sa bude podľa správ z konca roka skladať z troch fáz.

Zdroj: CNC