Napchať do náramkových hodiniek projektor sa môže javiť ako bláznivý nápad, no už sa pretavil do skutočnosti. Prototyp hodiniek Lumiwatch výskumníkov univerzity Carnegie Mellon premietne na ruku obraz a cez neho ich môžete prstami druhej ruky aj ovládať.

Hodinky viac-menej fungujú ako každý chytrý telefón, akurát s tým rozdielom, že sa užívateľské rozhranie zobrazuje na vašom predlaktí. Pretiahnutím prsta hodinky odomknete a aplikácia sa zobrazí z projektoru až na ploche 40 štvorcových centimetrov, čo je asi päťkrát viac, než dokážu ponúknuť tradičné chytré hodinky.

LumiWatch v sebe schovávajú základnú dosku, štvorjadrový procesor Qualcomm s taktom 1.2 GHz, projektor, 768 MB operačnej pamäte, senzor hĺbky a 740 mAh batériu. Projektor využíva tri farebné lasery (červený, modrý a zelený) a projektcia je dostatočne silná, aby bola vidieť aj v exteriéroch. Všetko beží na operačnom systéme Android 5.1.

V súčasnosti ide len o prototyp, ktorého cena na trhu by sa mohla pohybovať na hranici 600 dolárov. Zariadenie je samozrejme aj celkom veľké a ťažké. Ide ale o dielo univerzitného tímu, ktorý sa zaoberal výskumom a vývojom technológie, samotné hodinky bysa dali vyrobiť v kompaktnejšej a modernejšej forme.

Technológia ako taká zjavne funguje a keď sa nápadu chytí niekto z výrobcov, mohli by sa časom hodinky s projekčnou plochou namiesto dotykového displeja objaviť aj v obchodoch.

Supertenký elastický displej môže byť priamo na koži: Je to budúcnosť smartfónov?

Japonskí vedci predstavili nový typ elastického tenkého displeja. Môže byť umiestnený priamo na koži a zobrazovať dôležité informácie. Zatiaľ má veľmi nízke rozlíšenie, ale predpovedá možnú budúcnosť.

Zdroj: CNC