Vedci z univerzity v Minnesote predstavili nový systém lacnej 3D tlače, pomocou ktorej sa dá tlačiť priamo na ľudskú kožu. Tlačiť sa dá nielen elektronika, ale aj živé bunky.

3D tlačiarne sú čím ďalej lacnejšie, používajú najrôznejšie materiály a spôsoby, ako tlačiť daný objekt. V drvivej väčšine prípadov je ale na tlač potrebná vyššia teplota, čo nie je príliš kompatibilné s ľudskou kožou. A práve na to sa zamerali vedci a problém vyriešili aj s pomocou lacnej 3D tlačiarne.

Prenosná a lacná 3D tlačiareň

Dôležitým parametrom, ktorým sa vedci s novým systémom 3D tlače môžu pochváliť, je cena a prenosnosť tohto typu 3D tlače. Tlačiareň je totiž ľahká a prenosná a jej cena je pod hranicou 400 dolárov. Vďaka tomu si vedci predstavujú, že sa bude dať použiť napríklad na armádne účely priamo na misii, pokiaľ bude potreba rýchlo niečo vytlačiť.

Tlačiareň totiž dokáže tlačiť elektroniku priamo na ľudskú kožu, pričom elektronikou sa v tejto fáze myslia napríklad rôzne typy senzorov, ktoré môžu detekovať rôzne chemikálie, elektromagnetické signály a podobne. Práve vďaka univerzálnosti sú možnosti veľmi široké a bude záležať na konkrétnych požiadavkách na danú elektroniku a či sa bude dať pomocou 3D tlače vyrobiť. Aj táto technológia sa ale určite bude ďalej rozvíjať, takže do budúcnosti bude vedieť stále zložitejšiu elektroniku vytlačiť.

Ide to aj bez tepla

Hlavnou výhodou nového systému je, že nie je potrebná vysoká teplota na tlač. Keby totiž niekto skúsil 3D tlač priamo na kožu pomocou bežnej 3D tlačiarne, okamžite by sa popálil, pretože štandardne používané látky majú pri tlači veľmi vysokú teplotu (pokojne aj 100°C).

Na tlač sa preto používa špeciálny "atrament", ktorý je zo striebra a pracuje a tuhne pri izbovej teplote. Striebro je, samozrejme, vodivé, vďaka čomu sa dajú vytvoriť potrebné obvody a pripojenie priamo na kožu.

Ako prebieha samotná tlač?

Po vložení ruky pod tlačovú hlavu prebehne oskenovanie tvaru a zameranie. Potom začne samotná tlač nastaveného vzoru, ktorý môže mať niekoľko vrstiev. Ako ale vedci uvádzajú, aj keď sa človek akokoľvek snaží udržať ruku v pokoji, vždy dochádza k neustálemu posúvaniu a pohybom. To ale rieši dodatočný systém snímania obrazu, takže tlačiareň automaticky vidí pohyb a v reálnom čase prispôsobuje pozíciu tlačovej hlavy.

Výhodou ale je aj jednoduchosť odstránenia tejto elektroniky na koži, ktorá nemá byť určená na dlhšie obdobie, ale na nárazové účely, kedy je potrebné rýchlo niečo konkrétne vytlačiť. 3D tlač a vytvorená elektronika sa dá totiž jednoducho umyť vodou alebo zoškrabať.

Riešenie aj pre 3D tlač živých buniek

Možno ešte zaujímavejšie možnosti, ktoré sa s novým systémom otvárajú, je použitie tlače živých buniek priamo na kožu. S využitím rovnakej technológie by sa totiž mohli vyriešiť mnohé problémy s kožou, kedy by sa živé bunky a liečebné látky tlačili priamo na problematické miesto či ranu na koži.

Vedci už tento spôsob vyskúšali na koži myší, kedy použili opäť špeciálny "bioink" alebo atrament, ktorý bol tvorený živými bunkami, ktoré sa postupne "tlačili" priamo z hlavice 3D tlačiarne na dané miesto s vysokou prednosťou.

Zdroj: CNC