Rakúsky startup Rebeat získal od prispievateľov 4,8 milióna dolárov na vývoj nového druhu vinylových platní prezývaných "HD vinyl" alebo tiež High Definition Vinyl. Podľa patentu, ktorý bol registrovaný už v roku 2016, by mali takéto platne priniesť podstatne viac priestoru a teda viac prehrávacieho času, väčší dynamický rozsah a, samozrejme, vyššiu kvalitu a čistotu zvuku.

Vinylové platne zažívajú v posledných rokoch zmŕtvychvstanie. Hoci ide o principiálne zastaralú technológiu, mnoho hudobných fanúšikov nedá na svojské podanie zvuku z vinylu dopustiť. A tak sa teraz vinylové platne opäť vydávajú a finančne tvoria nezanedbateľnú časť distribúcie hudby. Je tu teda dostatočne veľký záujem aj o vylepšenie súčasnej technológie v tejto oblasti.

Zdroj: Unsplash

​Pre vytvorenie HD vinylu vývojári najprv digitálne skonvertujú zvuk do 3D topografickej mapy. Táto mapa je potom pomocou laseru vyrytá do razítka, ktoré zanechá celú stopu na vinyle. Rozdiel oproti výrobe klasického vinylu nie je veľmi veľký, tvorcovia ale veria, že práve vďaka precíznemu spracovaniu razítka a samotnej textúry dokážu vytvoriť oveľa kvalitnejší vinyl.

Vďaka technológii, ktorú Rebeat používa pri výrobe svojich vinylov, tak teraz môžu poňať o 30 percent viac obsahu, majú o 30 percent vyššiu aplitúdu a ponúkajú oveľa vierohodnejší a kvalitnejší zvuk. Fungovať potom budú rovnako ako pôvodné vinyly.

Prvá várka by mala doraziť na trh niekedy v lete budúceho roku.

Zdroj: CNC