Ak možno niečo označiť za diablov vynález, je to nepochybne tlačiareň. Minie sa náplň, treba aktualizovať ovládače, zasekne sa papier, nefunguje wifi, alebo najčastejšie netlačí z neznámeho dôvodu. A čo poviete na to, ak vám prezradíme, že za niektoré z „porúch“ nie sú zodpovedné temné sily, ale samotní výrobcovia?

Zdá sa vám toto tvrdenie pritiahnuté za vlasy? Gregory Austin McConnell vo svojom videu, ktoré sa na internete šíri rýchlosťou blesku, ho potvrdzuje. Tvrdí, že všetky tlačiarne dostupné na trhu sú vyrobené tak, aby im neustále dochádzala náplň.

McConnel tvrdí, že v minulosti pracoval v zákazníckej službe jednej technologickej spoločnosti, kde okrem predajných cien videl aj do nákladov spojených s jednotlivými zariadeniami a zistil, že

atramentové náplne sa predávajú až trikrát drahšie než stojí ich výroba.

Začal vo veci intenzívne pátrať a výrobcov tlačiarní obviňuje z nasledovných vecí:

  • Čip na zadnej strane atramentovej kazety často indikuje, že je kazeta prázdna, aj keď je ešte do polovice plná a zastaví fungovanie tlačiarne.
  • To isté sa deje pri minutí jednej z farieb. S ostatnými sa ďalej nedá tlačiť.
  • Čip rovnako zistí, ak sa pokúšate kazetu znovu naplniť a hádajte, čo sa stane? Správne, zastaví fungovanie tlačiarne.
  • A tu zábava nekončí. Mnohé tlačiarne sú navrhnuté tak, aby aj pri čiernobielej tlači primiešali do atramentu trochu svetlomodrej farby (Cyan), aby sa zabezpečilo, že sa budú míňať aj oveľa drahšie farebné náplne.
  • Aj keď to vo videu nie je spomenuté – The Guardian vlani zistil, že do atramentových náplní, sa dáva čoraz menej atramentu.

McConnel tieto triky pripisuje faktu, že výrobcovia tlačiarní nezarábajú na výrobe samotných tlačiarní, ale hlavne na ich farebných náplniach, takže sa snažia ľudí prinútiť, aby si ich kupovali častejšie.

Minuloročný rozsudok Najvyššieho súdu Spojených štátov poukázal, že táto metóda nie je v úplnom poriadku: súd rozhodol, že ľudia majú právo upravovať zakúpený tovar, takže renováciu tonerov nemožno výrobne obmedzovať.
Zdroj: YouTube