V nórskom Osle by počas nadchádzajúcich rokov malo vyrásť "mestečko budúcnosti". Projekt Oslo Airport City (OAC) nedávno predstavili spoločnosti Haptic Architects a Nordic Office of Architecture.

Oslo Airport City bude spotrebovávať iba obnoviteľnú energiu, ktorú samo vyprodukuje.

"Ide o skvelú príležitosť navrhnúť nové mesto úplne od začiatku,"

konštatoval riaditeľ Haptic Architects Tomas Stokke v rozhovore pre Dezeen.

V Oslo Airport City budú jazdiť výhradne elektromobily aj to nie všade - do centra nebudú smieť ani tie. Zastávky hromadnej dopravy vraj nebudú odnikiaľ vzdialené viac ako 5 minút chôdze. Prebytočná energia by sa mala predávať a súčasne používať na odmrazovanie lietadiel.

Zdroj: Haptic Architects

​Voľba lokality niekomu môže pripadať zvláštna, ale predpokladá sa, že počet zamestnancov Letiska Oslo sa do roku 2050 zdvojnásobí. V OAC by tak mohli bývať ako oni, tak ich rodinní príslušníci.

Na záver dodajme, že výstavba podľa dostupných informácií začne koncom budúceho roka, pričom prvé budovy by mali byť dokončené už v roku 2022 - čo je pomerne ambiciózny plán. Nordic Office of Architecture ale navrhla inkriminované letisko aj jeho neskoršie rozšírenie a Haptic Architects má zase skúsenosti s prácou na Istanbul New Airport.

Pozrite si galériu

Top letiská na odpočinok: Vyhral Singapur, na chvoste je Saudská Arábia

Milovníkom cestovania sa môže stať, že na letisku strávia viac času, než by chceli. Niekedy na cestovateľov doľahne únava, no problémom je, kde si v letiskovej hale pospať?

Zdroj: Dezeen