V 21. storočí sú základné zručnosti v oblasti výpočtovej techniky jednoducho potrebné na vykonávanie určitej práce a mnohí ľudia si dokonca nevedia predstaviť svoj každodenný život bez digitálnych prístrojov. Aby ste mali tie najzákladnejšie znalosti uprostred informačnej revolúcie, je dobré vzdelávať sa od útleho detstva a položiť tak potrebné základy, na ktorých môžete stavať v budúcnosti. Nie vždy je to ale možné.

V takých zaostalých regiónoch, ako sú krajiny tretieho sveta, je aj naďalej veľkým problémom kvalitné vzdelávanie detí. V skutočnosti je situácia ešte horšia. V niektorých afrických krajinách veľa detí túži po možnosti učiť sa. Napriek tomu, že im je vzdelávanie poskytované, školské zariadenia často nedisponujú vlastnou budovou s primeraným vybavením a pracovnými pomôckami.

Aj keď sa zdá byť tento problém veľký, v prípade nedostatku jedla a pitnej vody, ktorému musia tamojšie rodiny čeliť, sa automaticky učenie odsúva na vedľajšiu koľaj. Preto niet divu, že v niektorých afrických krajinách je stále viac ľudí negramotných ako gramotných.

Výučba vonku je v Afrike bežná. Výučba vonku je v Afrike bežná Zdroj: Facebook

​Ani v Ghane nie je situácia ružová, ale kvalita vzdelávania sa v posledných desaťročiach výrazne zlepšila a počet negramotných začal klesať. Vo veľkých mestách, akými sú napríklad Akkra a Kumasi, sa dá vidieť rozvoj, ale na vidieku to ide pomalšie a ťažšie. Preto študenti, ktorí absolvovali štúdium v Ghane, a to najmä z vidieka, budú len ťažko úspešní na globálnom pracovnom trhu, pretože úroveň tamojších škôl sa s našimi západnými pomermi nedá ani porovnať.

Preto sú učitelia pri svojej výučbe často odkázaní na kreativitu, aby sa študentom priblížili čo najviac. Jedným z takých je aj Owura Kwadwo, ktorý učí informatiku a komunikačné technológie na vidieckych školách v Ghane a bez prítomnosti počítačov vyučuje unikátnym spôsobom využívanie textových editorov:

Zdroj: Facebook
​"Pri absencii základného vybavenia a zdrojov musia všetci učitelia vymýšľať, ako pracovať na svojich hodinách. Toto je moja metóda. Snažím sa, aby študenti pochopili, čo učím. Prinajmenšom, aby získali hrubý obraz o tom, čo jedného dňa možno uvidia, za predpokladu, že sa dostanú k počítačom."

Ako uviedol, deti si jeho hodiny vychutnávajú a dokážu sa napriek ťažkostiam učiť efektívne. Príbeh si, samozrejme, všimol aj internet a dostal množstvo pochvál za svoje odhodlanie a geniálnu improvizáciu, ale ešte dôležitejšie je, že škola dostala množstvo darov, najmä notebooky a projektory. Medzi ďalšie plány učiteľa patrí, že pomocou týchto darov sa pokúsi pomôcť aj iným vidieckym školám.

Owura Kwadwo – kreativita na výbornú. Owura Kwadwo – kreativita na výbornú. Zdroj: Facebook

​Tu by mohol celý príbeh skončiť, ale heroické nasadenie učiteľa sa dostalo až k samotnému Microsoftu, ktorý sa rozhodol škole pomôcť.

Jedna z najväčších softvérových spoločností na svete pozvala ambiciózneho učiteľa na medzinárodnú konferenciu v Singapure, kde pred 400 ľuďmi porozprával o systéme svojej výučby, za čo zožal obrovský potlesk.

Okrem toho ho spoločnosť Microsoft zaradila aj do edukačného programu pre učiteľov v Ghane a, samozrejme, poslala počítače a softvér do africkej školy, v ktorej Kwadwo vyučuje, tentokrát už ako v 21. storočí.

Zdroj: Bored Panda