Rok 2018 je už 88. ročníkom ženevskej výstavy. Ak sa ho chystáte navštíviť, vstupenky sú k dispozícii priamo na výstavisku Palexpo alebo na webových stránkach autosalóne. Akcia sa koná medzi 6. a 18. marcom 2018, prvé dva dni sú určené pre odbornú verejnosť, pre bežných návštevníkov je otvorené od štvrtka 8. marca.

K automobilovým výstavám dlhé roky patrili aj krásne ženy. Ako ale pomaly končí éra európskych autosalónov, končia aj modelky sprevádzajúce vozy.

Keď v roku 2016 zakázali usporiadatelia pekinského autosalóne vystavovateľom sporo odeté hostesky na ich stánkoch, usmievali sme sa nad nápadom z komunistického štátu. Modelky vraj mali negatívny vplyv na návštevníkov, a tak sa ich zákazom organizátori čínskeho autosalónu rozhodli vytvoriť lepšie prostredie, a zamerať tak pozornosť ľudí na technológie, produkty a inovácie.

​Len o pár rokov neskôr sa niečím takým musíme zaoberať aj v Európe. Nie však kvôli zákazu, ale politickej korektnosti ...

Menej modeliek sme si všimli už na nedávnych výstavách, na ženevskom autosalóne ich ale bude ešte menej. Hostesky majú chýbať na stánku Ssangyong, kde v minulých rokoch vždy lákali na novinky kórejskej značky. Rovnako ich neuvidíme na výstavných plochách Nissanu, Lexusu alebo Toyoty.

Zdroj: CNC

​Kontrakty s niekoľkými modelkami zrušil tiež koncern Fiat Chrysler Automobiles, čo návštevníkov autosalóne bude veľa mrzieť. Konkrétne modelky na stánku značky Alfa Romeo pravidelne patrili medzi vôbec to najlepšie, čo ste na výstavisku Palexpo mohli uvidieť.

​Chýbajúce modelky ale nie sú len následkom snáh o zmenu prezentácie vystavovaných áut. Automobilky ovplyvnila nedávna kampaň #MeToo, v rámci ktorej ženy priznávali sexuálne obťažovanie zo strán mužov a kvôli ktorej už zrejme skončila kariéra niekoľkých hollywoodskych hercov. Práve na tú sa odvoláva Fiat Chrysler, ktorý nechce byť kritizovaný za sexizmus. 

A teraz si už pozrite výber nádherných kúskov, ktoré nie sú veľmi bežné na cestách.

Pozrite si galériu

Výstavisko je otvorené od pondelka do piatku medzi desiatou rannou a ôsmou večernou hodinou, cez víkend potom od deviatej do siedmej. Vstupné pre dospelých je 16 frankov (13.70 eur), po štvrtej popoludní stojí vstupenka polovicu.

Zdroj: CNC