Ruská firma Hologroup nedávno vypustila veľmi zaujímavý nástroj pre tvorbu vlastných holografických sprievodcov pre okuliare rozšírenej reality HoloLens. Volá sa MR Guide a dokážete v ňom vytvoriť prepracované informatívne prehliadky všetkého druhu bez nutnosti programovania. Vyjde vás to na necelých tisíc dolárov.

MR Guide totiž dovoľuje preniesť vaše nápady do reality priamo prostredníctvom používateľského rozhrania HoloLens, bez nutnosti využívať nejaký ďalší softvér. Jediné, čo potrebujete, je zatiaľ dosť drahá vývojárska edícia okuliarov od Microsoftu, ktorá samotná stojí tritisíc dolárov.

Teraz tak môžu múzeá, výstavy, showroomy a mnoho iných miest dopĺňať svoje prehliadky o digitálny obsah, ktorý si užívatelia sami sprístupnia pri prechádzaní prostredníctvom okuliarov. Ako by to mohlo fungovať v praxi vám dobre znázorní video vyššie.

Zásadnú prekážku rozvoja si určite sami domyslíte - keď už si bude môcť HoloLens dovoliť vývojár, ťažko sa ich kúpi hneď celá sada aj pre potreby návštevníkov. Investície do vývoja a tvorby virtuálnych prehliadok teda predpokladajú, že sa rozšírená realita časom stane masovo dostupným štandardom.