Podľa španielskeho dizajnéra Oscara Viñalsa, ktorý navrhol toto úžasné lietadlo s názvom HSP Magnavem, to je viac než možné.

"Veľký vták" by mal mať trendový hybridný pohon a mal by byť schopný prepraviť až päťsto ľudí naraz s jeden a polnásobkom  rýchlosti zvuku.

A prečo by sme na neho mali čakať ešte aspoň desať rokov? Nuž, koncept Magnavemu je postavený okolo kompaktného jadrového reaktoru, ktorý by poháňal motory, elektroniku a systém uhlíkových filtrov, vďaka ktorým by bola ekologická stopa lietadla menšia od škôlkára.

Pozrite si galériu

​Problémom je, že jedna z najväčších vojenských technologických spoločností na svete, Lockheed Martin, pri týchto technológiách narazila: spoločnosť v roku 2014 oznámila, že vyvíja kompaktný fúzny reaktor, ale projekt bol nakoniec zrušený, pretože veľkosť reaktora bola približne stokrát väčšia od plánovanej a vážil dvetisíc ton.

Podľa dizajnéra Magnavemu sa tieto prekážky čoskoro odstránia vďaka novým technológiám, čím sa otvorí cesta pre pokročilejšie a výkonnejšie lietadlá.

Takto vyzerá nástupca najslávnejšieho amerického vojenského lietadla

Lockheed Martin SR-71 alebo Blackbird je pravdepodobne jedným z najznámejších, alebo prinajmenšom najvýraznejších amerických strojov všetkých čias. Od roku 1966 ale už pretieklo veľa vody, takže nastal čas začať hľadať jeho nástupcu.

Zdroj: Designboom