AirSpaceX Mobi-ONE je jedným z množstva projektov autonómnych lietajúcich strojov, ktorý popri svojich konkurentoch zaujme svojimi výkonmi aj líniami.

Spoločnosť Detroit Aircraft Corporation sa od svojho založenia venuje vývoju leteckých systémov pre armádne aj komerčné využitie a zhruba pred tromi rokmi začala vývoj vlastných autonómnych lietajúcich strojov pre lety na krátku vzdialenosť.

Výsledkom tohto vývoja je projekt AirSpaceX Mobi-ONE, ktorý sa Airspace Experience Technologies LLC, dcérska firma Detroit Aircraft Corporation, rozhodla prezentovať na tohtoročnom autosalóne v Detroite, čím k nemu upútala patričnú pozornosť verejnosti.

Zdroj: Detroit Aircraft Corporation

​Dynamicky pôsobiaci stroj má svojím vzhľadom oveľa bližšie ku klasickým lietadlám než k automobilom, ale na jeho vývoji spolupracoval aj Camilo Pardo, ku ktorého najslávnejším dielam patrí superšport Ford GT z rokov 2004 až 2006.

AirSpaceX Mobi-ONE s celkovou dĺžkou 9,1 m a rozpätím 12,2 m je vlastne konvertoplán s kolmým štartom i pristátím. Pohon stroja zaisťujú výhradne elektromotory a Mobi-ONE s nimi má dosahovať maximálnu rýchlosť 402 km / h, aj keď cestovná rýchlosť sa má pohybovať okolo 241 km / h a dolet na jedno nabitie batérií má byť okolo 104 km.

Kabína stroja s autonómnym ovládaním je navrhnutá pre dopravu dvoch až štyroch osôb, ale Airspace Experience Technologies LLC zmieňuje aj možné využitie v záchrannej službe alebo pre nákladnú dopravu.

Pozrite si galériu

​Okrem Mobi-ONE je pod značkou AirSpaceX prezentovaný ešte jeden projekt autonómneho lietajúceho stroja na elektrinu. Ten nemá proporcie klasického lietadla, ale zaujme tým, že jeho kabína, ktorá je nesená pod krídlom s elektromotormi, je výmenná a môže byť usadená na štvorkolesovom podvozku, s ktorým môže fungovať ako elektromobil s autonómnym riadením.

Airspace Experience Technologies LLC má so svojimi autonómnymi lietajúci strojmi pomerne ambiciózne plány a do roku 2026 chce v päťdesiatich najväčších mestách prevádzkovať až 2500 svojich lietadiel. Tie majú v porovnaní s automobilmi ponúknuť výrazné skrátenie časov pri preprave na relatívne krátke vzdialenosti.

Zdroj: CNC