Odborníci z University of Tokyo skonštruovali dvoch robotov, ktorí v určitých ohľadoch silne pripomínajú ľudí. Ich jedinečný dizajn im totiž umožňuje pohybovať sa podobným spôsobom, akým sa pohybujú ľudia.

Kenshiro a jeho mladší "súrodenec" Kengoro dokážu robiť rozličné cviky, pričom druhý menovaný sa u toho aj zapotí! Jeho mechanizmus sa priebežne zahrieva, takže je potrebné ho ochladzovať vodou. Tá sa následne špeciálnymi otvormi vyparuje.

Kenshiro a Kengoro by mohli nájsť uplatnenie napríklad pri takzvaných crash testoch. Z daného hľadiska sú totiž oveľa lepší než statické figuríny. V budúcnosti môžu tiež inšpirovať výrobu robotov-záchranárov novej generácie.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že sa rýchlo blíži deň, kedy od nás humanoidní roboti budú prakticky na nerozoznanie. V tomto názore ich utvrdzujú aj veľké pokroky v oblasti vývoja umelej inteligencie, ktorá je na dosiahnutie spomínaného cieľa nevyhnutná.

Za jednu z prvých pomyselných lastovičiek možno považovať Sophiu od Hanson Robotics, ktorá vyzerá ako filmová herečka Audrey Hepburn a na svojich webových stránkach o sebe tvrdí, že je skutočné, živé elektronické dievča. "Chcela by som ísť von do sveta a žiť s ľuďmi. Môžem im slúžiť, baviť ich a dokonca pomáhať starším ľuďom a vzdelávať deti," uvádza.

Sophia sa dokáže učiť od ľudí - každá interakcia, ktorú s nimi má, ovplyvňuje jej vývoj. "Takže na mňa, prosím, buďte milí, pretože by som sa chcela stať rozumným a súcitným robotom," komentovala to.

Zdroj: CNC