V laboratóriách AeroAstro technologického inštitútu v Massachusetts intenzívne vyvíjajú drón, ktorý môže lietať rýchlosťami až Mach 0,8, teda takmer rýchlosťou zvuku.

Drón prezývajú Firefly, čiže svetluška, a ide vlastne o mini raketu, ktorá svojím tvarom trochu pripomína klasický Zepelin. Pri bojovom nasadení by mal tento dron byť odpaľovaný z bojových lietadiel. Po odpálení by zbieral dáta o bojisku alebo by mohol narúšať činnosť systémov protivníka.

Parametre drónu Firefly zodpovedajú zadaniu, s ktorým pred časom prišlo americké letectvo. Požadujú drón s veľkosťou maximálne 6,35 cm v priemere a 43,18 na dĺžku, ktorý by bolo možné vypustiť z letiaceho bojového lietadla. Taktiež chcú, aby tento drón mohol vyvinúť rýchlosť Mach 0,8 počas 2 až 5 minút.

Podľa odborníka na leteckú a kozmickú technológiu Johna Hansmana v súčasnej dobe neexistuje stroj požadovanej veľkosti a rýchlosti letu, ktorý by bolo možné vypustiť z bojového lietadla. Takýto stroj by bol príliš malý pre pohon turbínou a príliš rýchly pre elektrický pohon. Problematické sú v tomto prípade aj reaktívne motory, kvôli veľkej produkcii tepla.

Ako riešenie sa podľa inžinierov MIT ponúka raketový motor na tuhé palivo. Aj tak vraj ide o veľkú technologickú výzvu. Motory typických rakiet tejto veľkosti totiž vyhoria za pár sekúnd a spomaľovanie horenia tuhého paliva by zase mohlo natoľko znížiť tlak, že už nebude prebiehať spaľovanie paliva.

V MIT to vyriešili tým, že použili ako palivo chloristan amónny, ktorý zmiešali sa spomaľovačom, organickou látkou oxamidom. Tento spomaľovač ochladzuje plameň a mení jeho štruktúru, v dôsledku čoho horí palivo drónu Firefly oveľa pomalšie. Takto postavený drón by mal mať hmotnosť približne jeden kilogram a mal by letieť na raketový pohon až tri minúty, čím Firefly vyhovie požiadavkám amerického letectva.