PC ČLÁNOK. Šoférovanie auta so sebou prináša aj veľké výzvy. Aké sú tie najproblematickejšie miesta, s ktorými sa na cestách môžeme stretnúť?

Šoférovanie auta sa u ľudí nachádza na rôznych priečkach obľúbenosti. Sú napríklad ľudia, ktorí k šoférovaniu nemajú nijak emočne zafarbený vzťah. Je to pre nich jednoducho praktická činnosť, ktorú používajú vtedy, keď je to potrebné. Niekto si ho zas vyslovene užíva a veľmi rád si sadá za volant  aj vo voľných chvíľach, kedy sa ide len tak “previesť”. A potom sú tu ešte aj takí, ktorí sa s tak veselým postojom nestotožňujú. Práve naopak, celkom ich to desí. Strach zo šoférovania je typický hlavne na začiatku a väčšinou sa človek jednoducho “vyjazdí”. U niekoho však nikdy celkom nezmizne… 

V každom prípade so sebou šoférovanie prináša určité výzvy. Dokonca aj pre tých, ktorí šoférovanie milujú existujú určité nepríjemné či problematické miesta alebo situácie. Ktoré to sú? Prinášame ich základný prehľad:

Základný prehľad problematických miest na ceste:

Každý, kto šoféruje auto, by si mal byť dobre vedomý toho, že nie vždy všetko na cestách prebieha hladko. Často sa objavujú rôzne prekážky a problematické miesta. Práve preto je dobré o nich vedieť a v rámci možnosti sa na ne pripraviť.

A prípravou nemyslíme len havarijné poistenie. Aj keď je určite pravdou, že dobrá havarijná poistka sa hodí vždy a jej založenie by v dnešnom svete častej nehodovosti malo byť samozrejmosťou. Vedeli ste, že už aj v tomto prípade môžete využiť poistenie online?

Viacprúdový kruhový objazd:

Je častou témou šoférskych diskusií. Nie každý totiž vie ako sa na ňom chovať a komu sa vlastne dáva prednosť. Základné pravidlá by ale mali byť tieto: Pokiaľ prechádzame z pruhu do pruhu nesmieme obmedziť ani ohroziť ostatné vozidlá. Pokiaľ teda idete vo vnútornom pruhu, musíte dať znamenie o zmene smere jazdy a neohroziť pritom vodiča idúceho vo vonkajšom kruhu. Môže sa vám tak bohužiaľ stať, že kruhový objazd objídete viackrát. 

V každom prípade, pokiaľ by ste plánovali cestu autom do cudziny, pre istotu si pravidlá dopredu naštudujte. Vo viacerých krajinách je to inak a mohli by ste ostať nemilo prekvapení.

Preplnené parkovisko s malými uličkami

Toto by ste možno nečakali, ale hromada vodičov vlastne nevie, že pokiaľ nie je na parkovisku iné značenie, platí tam pravidlo pravej ruky. Z toho dôvodu potom márne hľadajú iné značky a vlastne nevedia, kde môžu a kde nemôžu odbočiť. Do toho parkovisko križujú chodci, autá neustále vychádzajú, cúvajú a v jednom kuse je niekto za vami. Aj keď vás tu síce nečaká smrteľná nehoda, môže to byť veľmi nepríjemné.

Horské priechody 

Horský priechod to sú serpentíny, neustála zmena  smeru jazdy - hore kopcom, dolu kopcom, medzitým cyklisti či predbiehajúci motorkári. To všetko je náročné v každom ročnom období.

Predovšetkým však v zime vie byť jazda cez horský prechod veľmi nepríjemná. Ani domáci, ktorí sú na podmienky horských ciest zvyknutí, nemajú jazdu do zasneženého kopca extra v obľube. Vedia totiž, že ani dobré zimné pneumatiky ich vo všetkých situáciách nezachránia. Pokiaľ pôjde auto príliš pomaly, hrozí, že kopec nevyjdete a ostať zaseknutí niekde na horskom priesmyku skutočne nechcete. Na druhe strane, keď pôjdete príliš rýchlo, môžete dostať šmyk, čo na snehu môže veľmi rýchlo skončiť nehodou.

Nepriehľadné križovatky

Obrovská nepriehľadná križovatka a semafor, ktorý by sa tu (narozdiel od iných miest) veľmi hodil, nikde. Netušíte, či platí pravidlo pravej ruky alebo kto má vlastne prednosť.  Každopádne v tomto prípade stačí pár pokusov, naštudovať si pár cvičných situácii a dá sa to hravo zvládnuť.

Križovatky s električkami

Križovatky s električkami asi nikto nemá rád. Ale pre ľudí z menších miest, ktorí sa s touto situáciou nestretávajú denne, sú skutočne veľkým orieškom. Na prvý pohľad nie je totiž jasné, kto má vlastne prednosť a aké pravidlá platia pre električku na ceste.