Skrytá korisť v Južnej Karolíne – niekoľko miest, o ktorých ste asi nevedeli

Ak ste ako väčšina ľudí, pravdepodobne ste v detstve s očami a ústami doširoka otvorenými sledovali pirátske filmy s príbehmi námorných bitiek a hľadania pokladov. Človek si možno aj pomyslí, že tieto príbehy patria do dobrodružných kníh, no niečo z nich platí aj v skutočnom živote.

Pestrá minulosť USA má mnoho príbehov ako z dobrodružnej knihy, vrátane rozprávaní o skrytých pokladoch. V Južnej Karolíne je niekoľko miest, o ktorých sa hovorí, že je tam skrytá historická korisť: aj keď sú to pravdepodobne len divoké fámy – je lákavé predstaviť si bohatstvo zakopané pod našimi nohami. Predstavíme vám pár najzaujímavejších lokalít s pokladmi v Južnej Karolíne.

Celý rad zlatých baní

 Začnime s najslávnejším spôsobom dobývania zlata — zlatou baňou! Južná Karolína má podľa US-Mining.com obrovské množstvo zlatých baní, vďaka čomu sa tu na vás asi najskôr usmeje šťastie a naďabíte na poklady.

S veľkou pravdepodobnosťou natrafíte na poklad niekde v York County, ale najväčšou je zlatá baňa Haile pri meste Kershew. Toto miesto má bohatú históriu, ktorá siaha až do roku 1827, keď prvý šťastlivec našiel na konci svojho krompáča drahý kov — teraz je táto baňa najväčším náleziskom na východnom pobreží, s odhadovaným objemom takmer 5000 kg suroviny v roku 2020. Pre pandémiu Covidu sa síce zastavili práce, no očakáva sa, že tento rok budú pokračovať.

V tejto lokalite je naozaj obrovské množstvo baní, no musíme vás varovať. Iba desať z nich nie je na súkromnom pozemku, takže ak budete kopať, mali by ste sa oboznámiť s miestnymi banskými zákonmi.

„Zlatá loď“

 Keď v roku 1857 hurikán potopil pri pobreží Južnej Karolíny parník Central America, nastala panika. Loď mala na palube množstvo zlata, ktoré sa jednoducho stratilo: ľudia ho vtedy ešte nedokázali vyloviť.

O 131 rokov neskôr prieskumník Tommy Thompson urobil dôležitý objav – s jednoduchým vybavením sa mu podarilo nájsť vrak a vďaka miliónovej podpore vyloviť z takzvanej „zlatej lode“ poklad, ktorý potom predal za úžasných 52 miliónov dolárov. No nebolo to len tak. Prípadu o 500 starodávnych zlatých minciach, ktoré ostali nezvestné, sa začal venovať daňový úrad. Hoci je pravdepodobnejšie, že takéto mince v 21. storočí skôr uvidíme v hracích automatoch, Thompsonovi spôsobili problémy v skutočnom živote – jednoducho si nemohol spomenúť, kam ich uložil.

V roku 2015 bol odsúdený na odňatie slobody za daňové úniky, no dodnes tvrdí, že nevie kde je korisť, takže kopa zlata z 19. storočia ešte stále čaká na nálezcu...

North Island

Obľubujeme pútavé príbehy o pokladoch a North Island má skvelý príbeh. V roku 1781 skupina vojakov kráľa Juraja III. prepadla plantáže na pobreží a ukradla, čo sa dalo, vrátane tehličiek zlata a striebra. Z obáv, že by ich zajali nepriatelia, utiekli do zálivu Winyah, kde sa niekoľko riek vlieva do Atlantického oceánu. Hneď za zálivom bol North Island, nepriateľská základňa, kde zahrabali korisť s tým, že sa po ňu vrátia neskôr.

Žiaľ, vojaci krátko potom padli v boji a nikdy sa na ostrov nevrátili. V priebehu času sa na ostrov vydali mnohí hľadači pokladov a vykopali veľkú časť pokladu —našli však naozaj všetko? Miestnym obyvateľom a mnohým návštevníkom táto otázka v hlave vŕta dodnes.

Štátna historická pamiatka Charlestown Landing

Charlestown Landing niektorí považujú za rodisko Spojených štátov a je miestom, kde kolonizátori už v roku 1670 založili prvé úspešné osídlenie. Už nejaký čas sa tu realizujú archeologické výskumy a našli sa tu artefakty po pôvodných Američanoch a afrických otrokoch, no aj po anglických osadníkoch. Archeológovia vo vykopávkach dodnes stále pokračujú.

Hoci sa doteraz nenašlo rýdze zlato či striebro, nádej umiera posledná. Pre záujemcov je k dispozícii aj dobrovoľnícky program, kde návštevníci môžu pomôcť pri vykopávkach a archeologických expedíciách. Jedným z najnovších projektov je hľadanie zvyškov palisádového múra, ktorý postavili dávni osadníci, takže ak milujete históriu, možno vás táto príležitosť zaujme.

Murrellova zátoka

Murrellova zátoka je údajne pomenovaná podľa kapitána pirátov Jacka Morrella, ktorý tu zvykol so svojimi kumpánmi vyčkávať na príchod obchodných lodí. Keď lode spustili kotvu, prepadli ich piráti a pobrali všetko, čo na úteku vládali odniesť.

Hovorí sa, že veľká časť tohto pokladu je dnes pochovaná v Murrellovej zátoke a jej okolí, hoci mnohé z týchto miest sú dávno zabudnuté. Ak máte správne vybavenie a nejaký čas nazvyš, rozhodne sa oplatí sa tu porozhliadnuť!