V Anglicku tolerujú záhradu so smrtiacimi rastlinami: Niektoré z nich vám ublížia už pri dotyku!

Ľuľkovec zlomocný vás zabije. Prilbica tiež. Durman vás zase uspí: navždy. Každá z rastlín v anglickej The Poison Garden of Alnwick má schopnosť vás zniesť zo sveta. Rastie ich tam okolo 100 druhov a najnebezpečnejšie z nich sú umiestnené v obrovských klietkach.

Pri pohľade na boľševník obrovský vám spadne sánka. Táto "kvetinka" dorastá až do piatich metrov a jej súkvetie môžu mať až pol metra v priemere. Ale tieto parametre nie sú tým, z čoho by sa vám mali zovrieť útroby. Stačí sa boľševníka len dotknúť a máte po srande: spáli vašu pokožku a pľuzgierov sa zbavíte pokojne až za 7 rokov ... Neprekvapí preto, že tu záhradníkov stretnete navlečených v ochranných pomôckach, ktoré inak vídate u zdravotníkov zasahujúcich v prvej línii koronavírusovej pandémie. Komu vlastne napadlo, že Anglicko potrebuje záhradu plnú zelených zabijakov?

V záhradách anglického hradu Northumberland narazíte na čiernu kovanú bránu s výrečnými lebkami so skríženými hnátmi a nápisom

Tieto rastliny vás môžu zabiť.

Láka vás pavilón The Poison Garden of Alnwick aj napriek tomuto hrôzostrašnému upozorneniu? Prehliadky sú skutočne možné, ale len so sprievodcom. Návštevníkom je prísne zakázané, aby tamojšiu "problematickú" zeleň oňuchávali, ohmatávali či ... ochutnávali. Niektorí citlivejší jedinci ale môžu omdlieť kvôli toxickým výparom.

Komplex záhrad sa pri hrade objavil už v osemnástom storočí. Počas druhej svetovej vojny sa pozemky v rámci programu Víťazné záhrady premenili na sady a polia. V druhej polovici dvadsiateho storočia začali pozemky chátrať. Až v roku 1997 sa vojvodkyňa z Northumberlandu, Jane Pyrcyová, rozhodla miesto znovuobnoviť: stálo to 42 mil. libier. Pavilón s jedovatými rastlinami nechala vybudovať v roku 2005. Popri šírení osvety (množstvo jedovatých rastlín bežne stretávate) ju k tomu viedol jednoduchý kalkul: nebezpečné rastliny turistov fascinujú.

Zeleň, ktorá zabíja

  • Prilbica modrá: prudko jedovatý takpovediac od hlavy k päte. Smrteľne nebezpečný je od ľúbezne modrých kvetov až po korene.
  • Ľuľkovec zlomocný: pre dieťa je fatálne požitie štyroch bobúľ.
Zdroj: CNC