Dovolenka v Taliansku v skleníku na pláži: Fantazmagória, alebo realita?

Že by sme sa tento rok dostali k moru do Talianska, asi veľmi nehrozí, Taliani však usilovne dumajú o tom, ako po zvoľnení opatrení svoje prímorské letoviská zaplniť aspoň miestnymi, alebo turistami z krajín, ktoré cestovanie na juh Európy dovolia. A jedna z miestnych firiem prišla naozaj s naozaj bizarným nápadom ...

Firma Nuova Neon Group 2 z Modeny, ktorá sa aktuálne venuje výrobe plexiskiel pre prepážky lekární a bánk, už vymýšľa, ako by sa dal »sociálny dištanc« zariadiť aj na plážach. A prvý návrh vyzerá fantazmagoricky - turisti by mohli dovolenku tráviť v skleníkoch na plážach!

Dva metre vysoké plexisklové boxy (zhora otvorené) by dovnútra možná nepustili moc vírusov, ale asi ani vzduchu. "Každý predsa vie, že v 40-stupňovej horúčave je nemožné ležať za plexisklom. Ľudí by zomreli na dehydratáciu!" - odmieta nápad Mauro Vanni, prezident zväzu záchranárov v Rimini.

Zdroj: Solarpix/Nuova Neon Grp

Vláda ale pracuje na iných variantoch, ktoré by mali zaistiť bezpečie turistov. "K moru toto leto budeme chodiť. Pracujeme na tom, aby to bolo možné," uistila médiá tajomníčka ministerstva turistiky Lorenza Bonaccorsi.

Zdroj: Solarpix/Nuova Neon Grp

​Opatrenia budú spočívať predovšetkým v bezpečnej vzdialenosti ľudí na pláži. Toho by sa mohlo dosiahnuť napríklad rezerváciou ležadiel. Na plážach by tiež mali byť zariadenie na umývanie rúk a v hre je aj dezinfekciu piesku.

Talianske pláže budú tento rok v lete kvôli koronavírusu celkom iste vyzerať úplne inak ako v minulých rokoch. V Taliansku platí obmedzenie voľného pohybu zatiaľ do 3. mája, potom by mohli byť opatrenia postupne uvoľňované.

Zdroj: Solarpix/Nuova Neon Grp

​Na niektorých talianskych plážach sa už ale na sezónu chystajú. Síce pláže stále kontrolujú policajti, ale napríklad v regiónoch Ligúria, Emilia Romagna či Abruzzo dávajú povolenie prevádzkovateľom pláží na vstup za účelom ich údržby a upratovania.

A zatiaľ čo dátum otvorenia pláží a podmienky, za akých to bude, sú stále predmetom diskusií, isté je už to, že tento rok bude na talianskych plážach viac domácich a menej cudzincov. Podľa serveru thelocal.it Taliansko tento rok od júla do septembra očakáva o 25 miliónov zahraničných turistov menej, vlani ich za celý rok do krajiny pricestovalo vyše 60 miliónov. Veľmi pravdepodobné je aj to, že aj Taliani tento rok zrušia dovolenku v cudzine a strávia ju práve na talianskych plážach.

Zdroj: CNC