Namiesto ku hviezdam až na dno: Americký dobrodruh ponúkne cestu do hlbín Mariánskej priekopy

Ľudstvo mieri často ku hviezdam. V myšlienkach, pohľadoch zraku. A v poslednej dobe aj čo sa turistiky týka. Viď projekty Elona Muska, Richarda Bransona či Jeffa Bezosa. Ich spoločnosti sa v posledných rokoch snažia dostať človeka na Mars či aspoň obežnú dráhu. Texaský obchodník a prieskumník oceánov Victor Vescovo to však zobral opačnou cestou. Vo svojej ponorke chce v rámci projektu EYOS Expedition záujemcom ponúknuť plavbu až na samotné dno Mariánskej priekopy.

Púť do najhlbšej známej podmorskej priekopy sveta, ktorej hĺbka podľa najnovších meraní činí mínus 10 994 metrov, vyjde záujemcu celkovo 750 tisíc dolárov. Pokiaľ si súčasná pandémia koronavírusu nevyžiada odklad, mali by prvé cesty na dno priekopy začať už v máji.

Odvážlivcov, ktorí si na cestu trúfnu, dostane na najhlbšie známe miesto planéty ponorka s názvom Triton S 36000/2. Cena za jej zostrojenie dosiahla približne 37 miliónov dolárov a je schopná ustáť aj enormný tlak v hlbinách oceánov.

"Nikto nebude nikdy viac vzdialenejší od všetkého, ako v tomto prípade,"

hovorí Rob McCallum, jeden zo zakladajúcich členov programu EYOS Expeditions. Dodáva, že dno Mariánskej priekopy zatiaľ uzrelo menej ľudí než tých, ktorí boli na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Zdroj: REUTERS

​Osemdňové dobrodružstvo

Záujemcovia o tento netradičný zážitok zažijú niekoľko dní v spoločnosti vedcov, technikov alebo napríklad tiež filmárov. Ich cesta začne na ostrove Guam, nachádzajúcom sa vo Filipínskom mori. Na miesto sa dostanú na plavidle, ktoré podľa McCalluma splní všetky ich požiadavky.

Samotný zostup do málo preskúmaných hlbín oceánu zaberie zhruba dvanásť hodín - štyri hodiny dole, tri až štyri hodiny na dno priekopy a potom opäť štyri hodiny hore.

Zdroj: REUTERS

​Celá akcia zaberie osem dní. V cene sú naplánované tri ponory a tiež tri dni odpočinku. Prvé dve cesty, ktoré sú naplánované v máji, sú už zabrané.

Samotný otec celého projektu EYOS Expeditions Victor Vescovo tvrdí, že pre ponor nie je potrebná fyzická pripravenosť. Budúcich záujemcov skôr varuje pred klaustrofóbiou. Napriek tomu je maximálna povolená hmotnosť jedného pasažiera stanovená na sto kilogramov.

Pozrite sa na zábery zo dna Mariánskej priekopy:

Zdroj: CNC