Existujú ulice, v ktorých sa hlukový smog znížil o deväťdesiat percent.

Ďalší pozitívny súvis s koronavírusom: 17. marca boli vo Francúzsku uvalené obmedzenia týkajúce sa zákazu vychádzania. Odvtedy zaznamenalo stopäťdesiat staníc na monitorovanie hluku v Paríži a jeho predmestiach „neobvyklé ticho“.

Prázdne námestie Trocadéro v Paríži 28. marca 2020 Zdroj: Getty images

​Obzvlášť zarážajúce je zníženie hluku na medzinárodných letiskách Charlesa de Gaulla a Orly, pretože väčšina letov bola zastavená. To isté možno vidieť na diaľniciach a v nočných kluboch, ktoré boli nútené stiahnuť žalúzie.

Agentúra pre hlukový smog Bruitparif poznamenala, že „došlo k prudkému poklesu hluku spôsobeného ľuďmi spôsobenému drastickým znížením cestnej, leteckej a železničnej dopravy, zastavením výstavby, zatvorením rekreačných zariadení a zastavením mnohých ľudských činností v jednom z najhustejšie osídlených miest Európy.“

Hluk z cestnej, leteckej a železničnej dopravy v hustej oblasti Île-de-France. Bežný stav vľavo, aktuálny stav vpravo. Zdroj: Bruitparif

​Podľa máp je úroveň hluku v Paríži v súčasnosti taká vysoká ako v prímestskom parku. Na niektorých uliciach sa za jeden týždeň znížil hlukový smog až o deväťdesiat percent. Jediný hlaso, ktorý dnes Parížania počujú, je pieseň vtákov.

Zdroj: Bruitparif