Z čínskej strany platí počas hlavnej sezóny zákaz vyliezť na Mount Everest

Z južnej strany v Nepále je cesta k vrcholu s výškou 8 848 metrov stále voľná.

Na severnej čínskej strane pohoria Mount Everest (Čomolungma) nebude túto jar vydaná žiadna licencia pre výstup na najvyššiu horu sveta zo strachu z nového koronavírusu, informovali o tom tlačové agentúry nepálskej cestovnej kancelárie.

Na južnej strane Nepálu je cesta na vrchol zadarmo, ale aj tu dochádza k viacerým zrušeniam a odkladom. Zákaz výstupu z čínskej strany bol cestovným kanceláriám v Nepále oznámený telefonicky čínskymi úradmi. Jeden nepálsky horský sprievodca uviedol, že mu bolo povedané, že

vraj je epidémia v Číne už pod kontrolou a nechcú opäť riskovať kvôli zahraničným horolezcom.

Apríl a máj sú najobľúbenejším obdobím výstupov na najvyšší vrchol sveta. Minulý rok vystúpilo na vrchol rekordných 885 ľudí, väčšina z nich z nepálskej strany. V Nepále, ktorý je závislý od horolezectva, bola diagnostikovaná koronavírusová infekcia zatiaľ u jednej osoby a naďalej víta turistov smerujúcich na Mount Everest, hoci aj nepálske úrady požadujú lekárske osvedčenia a cestovné doklady 14 dní pred príchodom.

Občania ôsmich krajín - Talianska, Francúzska, Nemecka, Španielska, Iránu, Číny, Japonska a Južnej Kórey - túto jar nebudú môcť vyliezť na Mount Everest, pretože im nebude udelené povolenie na výstup z dôvodu pandemickej situácie v ich domovskej krajine. Mnoho cestovných kancelárií oznámilo masívne zrušenia výstupov na nepálskej strane, pričom mnohí záujemcovia odložili svoje cesty na rok 2021, čo by mohlo byť pre nepálsku turistickú sezónu tento rok katastrofálne a otrasie to štátnou pokladnicou a ohrozí tisíce ľudí závislých od turistiky.

Zdroj: NY Post