Kréta patrí k istotám letných dovoleniek. Ponúka ideálnu kombináciu stabilného slnečného počasia, teplého mora, historických pamiatok, tradičných dediniek a úchvatných hôr. A to všetko za veľmi priaznivé ceny.

1. Kournas

Zdroj: Facebook

​Najväčšie sladkovodné jazero Kréty letí na severnom pobreží, asi v polovici cesty medzi mestami Rethymno a Chania, pričom v druhom spomínanom môžete nezriedka stretnúť spisovateľa Roberta Fulghuma, ktorý na ostrove trávi časť roka. V desiatkach metrov hlbokom jazere sa dá kúpať alebo jeho hladinu brázdiť na šliapadle, na brehu je niekoľko taverien.

2. Elafonisi

Zdroj: Facebook

​​V juhozápadnom cípe ostrova sa nachádza jeho najznámejšia pláž, ktoré sa hovorí krétske Tichomorie. Na návštevu lagúnys ružovým pieskom je vhodné si privstať, pretože keď prídu naraz desiatky zájazdových autobusov, časť jej kúzla sa rozplynie. A okrem pokoja tu potom chýba aj tieň.

3. Loutro

Zdroj: Facebook

​Unikátnosť dedinky Loutro ležiacej na juhozápade Kréty spočíva v absencii akejkoľvek cesty. Dostať sa sem dá len po mori alebo peší. Sú tu dve menšie pláže, dôjsť sa dá ale aj na väčšiu Glyka Nera, smerom na západ je očarujúca Marmara. Na obe sa dá dopraviť aj vodnými taxíkmi.

4. Lagúna Balos

Zdroj: Facebook

​Biely piesok, tyrkysové more a pláž, ktorá tvorí spojnicu medzi pevninou a ostrovčekom Tiani. Toto miesto na severozápadnom konci 250 kilometrov dlhej (a 12 - 60 km širokej) Kréty patrí k tým najkrajším, kde sa dá kúpať. Priamo v plytkej lagúne má voda teplotu kávy, ďalej už dno klesá a dá sa plávať.

5. Palác Knossos

Zdroj: Facebook

​Podľa povesti tu v spletitých uličkách - labyrinte - žil bájny Minotaurus, tvor s ľudským telom a býčou hlavou, ktorý si rok čo rok pochutnával na siedmich aténskych dievčatách a chlapcoch, kým ho premohol syn aténskeho kráľa Aigea - Théseus. V skutočnosti išlo o centrum minojskej civilizácie.

6. Kaňon Samaria

Zdroj: Faceook

​Zatiaľ čo horské výstupy (najvyšší vrchol Psiloritis v pohorí Idi Ori má 2456 m n. m.) v parnom lete väčšina návštevníkov iželie, jeden z najkrajších kaňonov Európy Samaria, si ujsť nenechajú. Prístupná býva od mája do októbra a počas asi 16 kilometrov dlhej túry turisti (v sezóne niekedy až 6000 denne) zostúpia z východzieho bodu vo výške 1250 metrov na úroveň mora v dedinke Agia Roumeli.

7. Kláštor Arkadi

Zdroj: Facebook

​Kláštor ležiaci asi 20 kilometrov od Rethymna má mimoriadne pohnutú históriu. V novembri 1886, v čase tureckej nadvlády, sa miestni obyvatelia dostali po obliehaní do bezvýchodiskovej situácie. Vpustili teda tisíce vojakov dovnútra a obsadili pracháreň. Zabili ich, ale pri tomto samovražednom akte zomrela aj tisícka obrancov vrátane žien a detí.

Zdroj: CNC