Lyžiarske stredisko kúpil moslim a zakázal v bare alkohol: Hostia rušia rezervácie

Katarský nový majiteľ lyžiarskeho strediska Rostovo v strednej Bosne zakázal nalievať hosťom alkohol. Niektorí preto rušia rezervácie.

Najväčšia časť hostí do Rostova prichádzala z Chorvátska, pretože niekdajší majiteľ, ktorý v roku 2006 stredisko s hotelom kúpil a opravil, pochádzal z Dalmácie. Návštevníci preto neboli zvyknutí na žiadne obmedzenia spojené s alkoholom.

"Roky som sa trápil, snažil som sa, ako som len mohol, ale niekedy v septembri či októbri som sa rozhodol objekt predať. Už bolo potrebné ho znovu opraviť a kvôli čím ďalej menšiemu množstvu snehu bola lyžiarska sezóna stále viac problematická. V novembri som podpísal zmluvu a v všetko prebehlo korektne," povedal bývalý vlastník Mario Babić s tým, že na rozhodnutí Katarčanov nepodávať alkohol nevidí nič sporné.

"Môžu si v objekte robiť, čo sa im zapáči"

"Títo ľudia to riadne kúpili, udržali všetkých zamestnancov a môžu si v objekte robiť, čo sa im zapáči. Teraz sa všetci divia, ale v inej reštaurácii sto metrov od tej mojej sa alkohol nenalieval už roky. Takáto prax platí v polovici Sarajeva a nikto z toho nerobí problém," dodal.

Katarský vlastník sa k svojmu postupu nevyjadril. Zamestnanci recepcie novinárom len povedali, že bol prekvapený, koľko rozruchu toto rozhodnutie vyvolalo. "Tu nie sú žiadne zákazy, ale alkohol nepodávame, pretože nový vlastník žije podľa svojej viery. On má v Dauhá reťazec reštaurácii a tam je prax rovnaká. Ten človek proste nechce zarábať peniaze na alkohole, a to je potrebné rešpektovať, rovnako ako to, že ide o jeho súkromný majetok," povedal recepčný.

Aj negatívna reklama je reklama

Na otázku, či sa hostia nesťažujú, nechcel odpovedať, ale dodal, že si to "neberú osobne". "Vítame akúkoľvek reklamu, aj negatívnu reklamu, pretože nám to tak či onak zdvíha hodnotenie," dodal.

Približne polovica bosenského obyvateľstva vyznáva islam, ktorý pitie alkoholu zakazuje. Prevažná väčšina moslimov v Bosne je ale umiernená a konzumácia alkoholu je u nich veľmi rozšírená. Nenalievanie alkoholu v podnikoch s moslimskými vlastníkmi má v Bosne ale vzrastajúcu tendenciu.

Katarčania investujú v Bosne predovšetkým do nehnuteľností. Ich zrejme najúspešnejší projekt je spravodajská televízia Al Jazeera Balkans, ktorá zo Sarajeva v miestnom jazyku pokrýva väčšinu krajín západného Balkánu.

Zdroj: ČTK