Krása, ktorá vyráža dych. A to doslova. Kto totiž k budhistickým chrámom v juhozápadnej Číne vyšliape, musí dych najskôr chytiť. V tej chvíli má za sebou, teda presnejšie povedané pod sebou, 8888 zdolaných schodov.

Svojou monumentálnosťou pôsobia ako z iného sveta, na rozoklanej skale, ktorá je súčasťou hory Fan-ťing, sú v nadmorskej výške 2336 metrov postavené dva budhistické chrámy, z ktorých sa naskytá fantastický výhľad na okolité pohorie Wu-ling v provincii Kuej-čou.

Zdroj: Facebook

​Množstvo budhistických chrámov zdobí celý horský hrebeň, ale tie dva najznámejšie sa nachádzajú práve na skale Red Cloud Golden Peak. Týčia sa do stometrovej výšky nad zvyškom hrebeňa a majú dva dva vrcholy, pričom na oboch stoja chrámy.

Stovky rokov

Jeden je zasvätený Budhovi, druhý jeho nástupcovi - Maitréjovi, spája ich kamenný mostík.

Zdroj: Facebook

​Tieto stavby sú dôkazom neoblomnej viery a oddanosti budhistov z dynastie Ming (1368 - 1644), ktorí všetok stavebný materiál ručne vynosili a svätostánky tu postavili. Kto sa k nim chce dostať, musí prekonať vzdialenosť 7,5 kilometra a vyšliapať 8888 schodov. pre zaujímavosť - asi ako keby ste zdolali 306 poschodí paneláku.

V oblakoch

Túra, počas ktorej prekonáte bezmála 1700 výškových metrov, zaberie približne 4,5 hodiny, ale odmenou za tú námahu je vskutku mimoriadny výhľad. Teda pokiaľ zrovna nemáte smolu a chrámy sa zrovna nedotkli neba, ako sa dá inými slovami opísať, že sú zrovna v mrakoch a vy neuvidíte nič. Celá tamojšia oblasť je s ohľadom na výskyt vzácnych a ohrozených druhov rastlín a zvierat prírodnou rezerváciou (žije tu aj najväčší veľmlok, obojživelník veľmok čínsky dorastajúci až do dĺžky 160 centimetrov).

Zdroj: Facebook

​Vlani bola celá oblasť vďaka svojej jedinečnosti zapísaná na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Výstup v číslach:

  • 270 minút
  • 7,5 kilometrov
  • 1700 metrov
  • 1875 kcal
  • 9800 krokov
Zdroj: CNC