V plytkých vodách okolo pobrežia novozélandského ostrova Great Barrier Island sa pohybujú stovky žralokov, predátori plávajú len niekoľko metrov od plavcov a paddleboardistov. Žraloky sa podarilo nakrútiť Zachovi Judkinsovi (16).

"Chodím sme každé leto, hovorili, že tu žraloky sú, ale nečakal som ich toľko," priznal tínedžer.

Zach Judkins najskôr žraloky nakrútil na svoj drón a potom so sestrou vyrazil šnorchlovať medzi predátorov. "Bolo to fakt skvelé, najväčší žralok mal asi meter a pol, na dróne sú ale vidieť aj väčší," komentoval. Jeho matka Sarah následne video zdieľala na Facebooku. Judkinsovci na pláž Gooseberry Flat jazdievajú pravidelne už 10 rokov. Ešte pred dvoma rokmi nakrútili množstvo žralokov, ale išlo "len" o niekoľko desiatok jedincov.

Ostrov sa nachádza asi 90 kilometrov od novozélandského Aucklandu a jazdia sem tisíce ľudí, miestne pláže sú väčšinu dní plné. Miesto vyhľadávajú aj rybári. "Aspoň vieme, prečo ryby toľko neberú," napísal jeden z rybárov pod video. Ďalší sa naopak pochválil, že sa im žraloka podarilo uloviť.

Odborníci: Oni zase odplávajú

Podľa odborníkov pri pobreží "hniezdi" hneď niekoľko druhov žralokov. "Je to skvelé a trochu desivé, toľko žralokov. Ďakujeme za zdieľanie," zábery sa na sociálnej sieti rýchlo šíria.

"Plávajú sem, aby sa párili, nie je to nič neobvyklé, nikdy ich tu ale nebolo toľko," doplnila Sarah Judkins. "Nie je to nič neobvyklé, nové žraloky zase odplávajú," pridal Clinton Duffy z Odboru pre konzeváciu žralokov, aby vysvetlil: "Obzvlášť mladí predátori milujú plytké a teplé vody."

Žraloky vyhnali deti z vody

"Pri pobreží sa s obľubou čvachtajú deti, voda je teplá a plytká, tento víkend sa ale držali na brehu, keď videli, koľko je vo vode žralokov. Báli sa. Úprimne je strašidelné, keď medzi nimi plávate alebo pádlujete na paddleboarde," uviedla jedna z plavkýň. Podľa údajov ale dochádza k žraločím útokom v tomto mieste len zriedka, od roku 1840 predátori zaútočili len 113-krát.

Zdroj: CNC