Prvýkrát lanovkou cez hranice: Pripravovaná stavba bude v tvare ľadovej kryhy

Prekročiť hranice peši, autom či lietadlo nie je nič nezvyčajné. Ale dostať sa do susedného štátu lanovkou? To už je väčšie dobrodružstvo, ktoré čoskoro budete môcť zažiť. Medzi čínskym mestom Chej-che a ruským Blagovečšenskom vznikne totiž lanová dráha.

Stavba by sa mala začať už tento rok. Vďaka lanovke tak vznikne možnosť dostať sa cez rieku Amur, ktorá bola storočia prirodzenou hranicou, ale aj jedinou spojnicou medzi oboma štátmi. Dodnes sa obchod aj turizmus medzi tamojšími obyvateľmi odohrávali hlavne na rieke. V zimných mesiacoch, kedy sa vytvorili silné ľadové kryhy, mohli ľudia prejsť z jednej strany na druhú a obdivovať kultúrne odlišnosti. Čoskoro už ale budú môcť k susedom zavítať za 7,5 minúty, kedykoľvek sa im bude chcieť.

Lanovka bude jazdiť každú štvrť hodinu. Tvoriť by ju mali dve linky so štyrmi kabínami, pričom jedna pojme až 60 cestujúcich. Chýbať nebude ani extra priestor pre batožinu, takže problém nespôsobia ani väčšie nákupy.

Nástupný terminál v ruskom Blagoveščensku má pripomínať ľadovú kryhu. Zdroj: Pyxid

"Lanovky sú novým typom verejnej dopravy, ktorá je udržateľná, extrémne rýchla, spoľahlivá a účinná. Hoci primárne ide o pragmatické riešenie, ide aj o veľmi sympatický spôsob prepravy, ktorý nám umožňuje uvidieť mestá z úplne novej perspektívy," povedal zakladateľ a šéf holandskej architektonickej spoločnosti UNStudio Ben van Berkelw, ktorá navrhla nástupný terminál v Blagoveščensku.

Inšpiráciou im bola práve zamŕzajúca rieka Amur, takže stavba bude pripomínať ľadovú kryhu. Jej súčasťou majú byť aj terasy a plošiny so zeleňou, záhradou a reštauráciou, nákupné stredisko či garáže.

Zdroj: CNC