Takto spôsobujú bradatí muži na letiskách meškanie deväťtisíc hodín

Zistilo sa, prečo mrznú takzvané ePassport brány na niektorých letiskách.

Napriek tomu, že identifikácia pomocou ePassport je jednou z najmodernejších a najužitočnejších noviniek na letisku, zariadenie nie je pripravené na chyby, keď tvár cestujúceho vyzerá inak ako fotografia z pasu. Stroj váha, odmieta alebo premýšľa príliš dlho, aj keď ide iba o iný typ fúzov, piercing, prípadne okuliare. 

Zdroj: Unsplash

​Mohlo by sa zdať, že ak si cestujúci ponechá okuliare, prípadne nechá narásť bradu, nejde o žiadny markantný problém, pretože kontrola maximálne dvakrát preverí jeho oči, charakteristickejší tvar nosa a tvár, ktoré prezradia jeho identitu. Na medzinárodných letiskách, kde neustále dochádza k zužovaniu ľudských zdrojov, sa zvýšil počet kontrolných brán ePassport. Keď sa stroj viackrát pokúša cestujúceho identifikovať a nepodarí sa mu to, je nutné ísť ku živým kontrolórom, akoby tieto brány na urýchlenie postupu ani neexistovali.

Zdroj: Unsplash

​Podľa posledného prieskumu si v sezóne 2018 - 2019 skontrolovalo cestovné pasy na britských bránach ePassport približne 54,68 miliónov ľudí a kvôli neúspešným identifikáciám vzniklo 9113 hodín meškania za rok, vďaka tým, ktorých sa nepodarilo identifikovať kvôli bradám či fúzom.

Okrem problémov s porastom tváre má stroj pri identifikácie tiež problémy s okuliarmi, piercingom, zmenou váhy, a dokonca niektorí ľudia zažili problémy aj v dôsledku unavenej tváre po dlhej zámorskej ceste.