Pláž zasypali tisíce ľadových "vajíčok": Vedci prezradili, ako záhada vznikla

Tisíce ľadových vajíčok rôznych veľkostí zaplnili pláž vo Fínsku. Neobvyklý pohľad podľa expertov spôsobila kombinácia nízkych teplôt, silného vetra a vĺn.

Ľadové gule sa objavili na pláži na ostrove Hailuto, ktorý leží v Botnickom zálive medzi západným pobrežím Fínska a východným pobrežím Švédska.

Pozoruhodný pohľad zachytil amatérsky fotograf Risto Mattila. "Bol som na pláži Marjaniemi so svojou manželkou. Bolo slnečno, asi -1 stupeň Celzia a fúkalo," povedal. "Videli sme tam tento úžasný jav, pozdĺž pláže pri vode boli snehové a ľadové gule," doplnil. Podľa Matillu sa veľkosť ľadových gúľ rôznila, tie najmenšie boli veľké asi ako slepačie vajce, najväčšie asi ako futbalová lopta. "Bol to naozaj úžasný pohľad. Za 25 rokov, čo žijem v tejto oblasti, som nikdy nič také nevidel," povedal s tým, že keďže mal pri sebe fotoaparát, rozhodol sa si ľadové vajíčka odfotiť na pamiatku.

Výslednú fotografiu zdieľal Mattila neskôr na Instagrame.

Tvorbe ľadových vajíčok podľa experta BBC na počasie Georga Goodfellowa napomáha silný vietor a nízke teploty. "V podstate ide o to, že sa tvoria z kusov ľadových dosiek, ktoré omývajú vlny," povedal. "Môžu sa zväčšiť, keď na ich povrchu zamrzne morská voda, tak sú potom hladšie," vysvetlil a dodal, že hladké ľadové guličky môžu na pláži skončiť pri odlive, či keď ich tam zanesie vietor.

Podobný jav sa v minulosti objavil aj v Rusku. V roku 2016 obrovské ľadové a snehové gule pokryli 18 kilometrov pobrežia neďaleko sibírskej Nydy. Najmenšie gule boli veľké asi ako tenisová loptička, tie najväčšie mali priemer asi jedného metra.

Zdroj: Instagram
Zdroj: CNC