Tento rok navštívilo zónu jadrovej katastrofy v Černobyle viac ako stotisíc turistov

To je rekord.

Ukrajinská tlačová agentúra v pondelok uviedla, že v oblasti jadrovej havárie v Černobyle zaznamenalo rekordných približne 107 tisíc turistov.

Podľa oznámenia počet návštevníkov najmä na jar stúpol. Podľa agentúry bol výrazný nárast počtu turistov spôsobený predovšetkým skutočnosťou, že došlo k niekoľkým zlepšeniam v oblasti infraštruktúry vrátane zavedenia elektronických cestovných lístkov, ktoré uľahčujú administráciu potrebnú na prístup. Navyše, seriál HBO o Černobyle významne prispel k rastúcemu záujmu o oblasť jadrovej katastrofy.

Väčšina návštevníkov - 80 percent - pochádzala zo zahraničia, pričom väčšina z nich (15 738) bola z Veľkej Británie. Druhou najväčšou skupinou turistov bolo Poľsko (9378), po ktorom nasledovalo Nemecko (7826), Spojené štáty americké (5580) a Česká republika (4063).

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa S.T.A.L K.E.R. (@stalker.1986.zona),

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky vydal v júli dekrét, ktorým poveril príslušné orgány, aby vypracovali stratégiu na podporu turistického ruchu v Černobyľskej zóne. 1. augusta štátna agentúra, ktorá spravuje zakázané územie, oznámila, že bola vybudovaná vodná cesta, ktorá umožní turistom prezerať oblasť pozdĺž riek Pripyat a Uza. Agentúra tiež v nedávnom oznámení oznámila, že odvtedy rozšírila svoje ponuky nielen o vodu, ale aj lety, ako aj o zvýšenie počtu sprievodcov a dvojjazyčných informačných tabúľ.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Chernobyl Explorer (@chernobyl_urbex_tour),

Pre porovnanie, medzi januárom a októbrom 2018 navštívilo Černobyľskú oblasť podľa grafu uverejneného agentúrou na Facebooku sotva viac ako polovica súčasných, približne 62 tisíc turistov. Najhoršia katastrofa jadrovej elektrárne na svete nastala 26. apríla 1986 vo štvrtom bloku černobyľskej elektrárne vo vtedajšej ZSSR Ukrajinskej SSR, menej ako 100 kilometrov severne od Kyjeva. Výbuch čiastočne zničil jadro reaktora, uvoľnil veľké množstvo rádioaktívneho materiálu do ovzdušia a zakryl veľkú časť Európy rádioaktívnymi mrakmi. Katastrofa spôsobila evakuáciu celej populácie do 30 kilometrov od elektrárne.