Úchvatná kolumbijská rieka piatich farieb: Krása pod dohľadom vojakov

Jedna z najúchvatnejších svetových riek sa nachádza v juhoamerickej Kolumbii. Caño Cristales, ktorej sa hovorí rieka piatich farieb, sa kľukatí krajinou v dĺžke 100 kilometrov a zavlažuje flóru národného parku Sierra de la Macarena.

Za svoju päťfarebnosť vďačí tento tok na okraji obrovskej amazonskej džungle miestnym vodným rastlinám. Hlavnými pôvodcami farebnej palety sú riasy rodu Macarenia clavigera. V období od júna do novembra sa koryto rieky rozžiari pestrofarebnou riasou, pričom v tienistých častiach toku má farbu svetlo či tmavozelenú. Pod slnečnými lúčmi sa potom mení na ružovú, červenú alebo dokonca oranžovú a žltú.

Zdroj: Facebook

​Caño Cristales je pomerne plytká riečka, avšak s rýchlym tokom, ktorý tu vytvoril aj množstvo zaujímavých geologických útvarov, vrátane kruhových platní, a nespočetných vodopádov rôznych veľkostí.

Celá oblasť bola sprístupnená pre turistov až v roku 2009. Predtým sa nachádzala pod nadvládou drogových kartelov. Dnes je pre istotu pod stálym dohľadom vojakov pre zaistenie bezpečnosti turistov. Kvôli nerozvinutej infraštruktúre nie je ľahké sa sem dostať. Jedinou rozumnou možnosťou zostáva transport lietadlom z Bogoty alebo Villavicencia. Na vstup do tohto prírodného raja je potrebné získať povolenie. V národnom parku potom musia mať turisti sprievodcu, ktorý im ukáže miesta, kde je dovolené sa kúpať. Nie je to tu určite preľudnené ako napríklad v centre Bratislavy, denný limit návštevníkov je dvesto.

Zdroj: ČTK