Belgicko: V Oostduinkerke už 700 rokov lovia krevety z chrbta koňa

Predtým sa loveniu kreviet na koňoch venovali desiatky rybárov, dnes ich zostalo už len sedem. Pokiaľ by ste chceli túto tradíciu vidieť na vlastné oči, museli by ste prísť do belgického Oostduinkerke.

Krátko po šiestej hodine rannej prichádzajú na breh prvé vozy ťahané svalnatými koňmi. Tie sú mohutné a kopytá majú väčšie než ľudská hlava. Pochádzajú z brabantskej a hennegauerskej rasy. Brabantský kôň je silný, vytrvalý, učenlivý a pracovitý. Stavbou tela patrí medzi najťažších chladnokrvníkov. V kohútiku dorastá na 158 až 170 centimetrov. Predtým sa hojne využíval v poľnohospodárstve, nástupom techniky bol vytlačený. Dnes sa správa ako bežné zviera.

Zdroj: Shutterstock

​​Ako prebieha lov?

Pri mori jazdci zosadajú, vešajú prútené koše za drevené sedlo, pripevňujú siete, zaťažujú ich a spolu s nimi sa pomaly noria do vĺn Atlantiku. Kone idú stále ďalej a ďalej okolo pobrežia, po asi dvadsiatich minútach sa obracajú späť a vychádzajú z mora.

Rybári krevety sypú do košov, ostatné poklady mora hádžu na pláž. "Celkový úlovok je obvykle okolo desať kilogramov kreviet," hovorí jeden z rybárov Johan a dodáva: "Na zbohatnutie to nie je, ale za tých pár hodín sa to oplatí."

Zdroj: Shutterstock

​Krevety chutia najlepšie úplne čerstvé po výlove. Ako príloha je vhodný napríklad chlieb a zapiť ich môžete pivom. Reštaurácii, kde vám ich pripravia, je v okolí dosť. Dostanete ich nielen v miestnom Oostduinkerku, ale aj vo vzdialenejšom Zeebrugge či Oostende.

Ide ale o pomerne deštruktívnu formu rybolovu. Jediný prejazd siete po morskom dne môže zničiť dvadsať percent morskej fauny a flóry, ktorá sa na ňom vyskytuje.

Zdroj: CNC