Hlboko v lesoch poľského regiónu Západné Pomoransko sa celá časť stromov ohýba pod ostrými uhlami blízko pôdy, čím vytvára zvláštny a zaujímavý jav známy ako „Krivý les“.

Prečo sa stromy tak ohýbajú? Nik nevie. Niektorí sa domnievajú, že príčinou sú nepriaznivé poveternostné podmienky. Iní tvrdia, že civilizácia.

​Fotograf Kilian Schoönberger nedávno zverejnil svoje fotografie Krivého lesa aj s okolitou prírodou.

Zdroj: Kilian Schoönberger

​Podľa Schoönbergera tvrdia miestne legendy, že stromy boli vysadené okolo roku 1930. Počas tohto obdobia a počas druhej svetovej vojny oblasť kontrolovali Nemci.

​Dodnes sa hovorí o tom, že na podivných tvarov stromov sa podpísala nejaká metóda alebo technika vytvorená človekom - hoci nie je jasné, na aký účel by slúžili.

„Zatiaľ nie je žiadne vysvetlenie,“

uviedol Schoönberger. Jedna z teórií je podľa Schoönbergera, že stromy sa mohli vysádzať špeciálne na pestovanie ohýbaného dreva, aby pomohli pri stavbe lodí, hojdacích kresiel a saní.

Zdroj: Kilian Schoönberger

​Iní špekulujú nad tým, že na krajinu mala významný dopad vojna. "Niektorí ľudia hovoria o stopách vojny, pretože medzi Červenou armádou a Wehrmachtom bolo v tejto oblasti množstvo bojov," uviedol. „Temnejšie teórie hovoria o čarodejníctve a energetických poliach ... ale možno nikdy nebudeme poznať finálnu odpoveď.“

Zdroj: Kilian Schoönberger

​Schoönberger sa odvážil prvýkrát do Krivého lesa pred niekoľkými rokmi. Keď sa tento rok vrátil k fotografii, mal šťastie na poveternostné podmienky. Počas silnej hmly je Krivý les jednou z jeho najobľúbenejších miest na fotografovanie.

Zdroj: Kilian Schoönberger

​„V celej Európe som videl množstvo divných lesov,“ uviedol Schoönberger, „ale tento v Poľsku je jedinečný.“

Zdroj: Science Alert