Neskorá krása stredomorských ostrovov: Takto ju spoznáte len v októbri

Októbrové počasie na stredomorských ostrovoch odhaľuje nevídanú krásu. Teplota mora sa až do konca mesiaca drží na príjemných 24 stupňoch a zimné dáždiky sa ešte nehlásia o slovo. Počasie zbavené úpalových teplôt tak láka na prechádzky čarovnou prírodou a historickými mestami bez strachu o vlastné zdravie.

1. Kréta

​Októbrové počasie na Kréte je ideálne nielen na kúpanie na jednej z množstva pláží, ale aj na spoznávanie bohatej histórie a prírodnej krásy ostrova. Napríklad roklín, ako je najdlhší a najhlbší kaňon Európy Samaria (16 kilometrov), Aghia Iriní (7 kilometrov) alebo Údolie mŕtvych, na ktorého konci stoja rozvaliny paláca Kató Zakros.

Zdroj: Facebook

Milovníci pamiatok nesmú vynechať minojský palác - labyrint v Knossose, s 1000 miestnosťami prepojenými chodbami, alebo historické perly južnej Kréty, rozvaliny palácov Faistos a Hagia Triadha. Na kúpanie a leňošenie na pláži sa na západe najviac hodí Laguna Balos a Elafonissi, alebo na východe skvostná palmová pláž Vai.

2. Cyprus

​Pláže, pláže a zase pláže. Aj v októbri sú na Cypre najväčším ťahúňom. Nielen pre plážových povaľačov, ale aj pre milovníkov vodných športov, windsurfingu, jachtingu, potápania alebo jazdy na vodných skútroch. Teploty sú v októbri k športovcom ústretovejšie a na pobreží nie je hlava na hlave. Turisti si užijú predovšetkým v južnej časti ostrova, ktorá patrí Grécku. Jedným z najzaujímavejších miest ostrova je hlavné mesto Nikózia, ktoré je rozdelené na tureckú a grécku časť a slúži zároveň ako hraničný prechod.

Zdroj: Facebook

 Na oboch stranách nájdete zaujímavé múzeá, pamiatky a galérie. Na historické prechádzky lákajú aj ďalšie perly gréckej časti ostrova Limassol, Larnaka alebo Pafos (na zozname UNESCO) so stredovekými pevnosťami z dôb krížových výprav, trhoviskami, malebnými prístavmi a prekrásnymi plážami. Milovníkov prírody nesklame národný park Akamas s divokou pobrežnou krajinou.

3. Malta

​Malta je vďaka prekrásnej prírode a historickému vplyvu Britov, Talianov a Francúzov plná zaujímavostí a miest, na ktoré inde nenarazíte a ktoré môžete v októbri objavovať. Unikátom je opevnené hlavné mesto ostrova Valletta, hlavné sídlo maltézskych rytierov, alebo podzemná nekropola vytesaná hlboko v skale Hal Saflieni Hypogeum. Na ostrove narazíte na pozostatky mocnej fénickej ríše aj megalitické stavby, ktoré nájdete na vysokých útesoch.

Zdroj: Shutterstock

Pod morskou hladinou môžete nájsť potopené bombardéry z druhej svetovej vojny alebo podmorské jaskyne, ako je Modrá diera na ostrove Gozo, 10 metrov široká a 25 metrov hlboká "studňa" vo vápenci prepojená s morom jaskyňou hlboko pod hladinou. Jedno z najkrajších kúpaní na ostrove nájdete v Modrej lagúne pri ostrove Comino alebo v Jaskyni Blue Grotto v blízkosti Wied iz-zurrieq.

4. Sardínia

​Október je posledným mesiacom predĺženého leta na Sardínii. Len teraz ale môžete ostrov poriadne preskúmať. Či už po svojich, na čo slúži bohatá sieť cestičiek pre turistov všetkých výkonových kategórií aj veku, na bicykli alebo v konskom sedle, ktoré je na Sardínii rok od roka populárnejšie. Kone lákajú v októbri mnoho turistov, či už ide o dlhé vychádzky do horských oblastí, ktoré by v parnom počasí neboli možné, alebo aj prechádzky v bikinách po prímorských oblastiach a plážach, odkiaľ už davy vymizli.

Zdroj: Shutterstock

Milovníkov prírody a podmorského života nadchne napríklad park Capo Carbonara na juhovýchode ostrova, vhodný na prechádzky aj potápanie aj park Asinara na severozápade ostrova ideálny na windsurfing. Peší turisti ocenia jeden z najkrajších kaňonov Európy Gola Su Gorropu na východnej strane ostrova, ruiny vnútri obrovskej jaskyne so zrúteným stropom Tiscali alebo rozorvané pobrežie a plážovú jaskyňu Cala Goloritze.

Zdroj: CNC