Van Goghovo Arles: Historický skvost v kraji bielych koní a plameniakov

Chcete tip na naozaj zaujímavé miesto? Choďte do Arles! Tak presne takúto vetu môžete povedať milovníkovi prírody, histórie, maliarstva, architektúry, nadšencovi koní alebo len labužníkovi, ktorý by rád ochutnal niečo echt provensálskeho. Každému z nich na prvý pohľad nenápadné mesto dokáže naservírovať životný zážitok navyše v kulisách, ktoré akoby vypadli zo starého francúzskeho filmu.

Uhrančivá história

Viete, prečo je Arles na zozname svetového dedičstva UNESCO? Vítajte v hlavnom meste rímskej Gálie! Z vtedajšieho stotisícového mesta a dôležitého riečneho prístavu zostalo obrovské množstvo pamiatok. Niektoré sú takpovediac nezmenené, iné prerastajú stavby z neskorších období.

A tak napríklad neuveriteľne zachovalé rímske koloseum dodnes hostí Courses camarguaisees, miestnu obdobu zápasov s býkmi, kedy sa zúčastnení snažia strhnúť býkovi šnúrky z rohov. Na rozdiel od španielskej koridy (ktorá sa tu poriada tiež, len nie tak často) je ale tu šampiónom býk, nie človek. To on je oslavovaný, a aj keď prehrá, neskončí po pretekoch na jatkách, ale opäť na pastve. Aj neďaleké rímske divadlo slúži svojmu pôvodnému účelu a konajú sa tu predstavenia pod šírym nebom.

Zdroj: Wikipedia/Arles

​Prejsť sa v Arles môžete aj rímskym podzemím (cryptoporticus) pod bývalým hlavným námestím, fórom alebo navštíviť zrútené Konštantínove kúpele či nekropolu Alyscamps. Pozornosti by nemali uniknúť ani mladšie pamiatky ako je kláštor Saint-Trophime a celé stredoveké jadro mesta.

Prejdete sa známymi obrazmi

Znalci umenia starých majstrov, poznajú Arles a jeho okolie predovšetkým z obrazov Vincenta van Gogha. Ten v meste strávil len 444 dní, ale stihol za ten čas namaľovať vyše 300 obrazov vrátane známych slnečníc, kaviarne v noci, poštára Josepha Roulina a ďalších známych diel.

Mesto prechádza značená cesta, ktorá vás dovedie na známe miesta vrátane starej nemocnice Hotel Dieu, kde sa maliar liečil a ktorej dvor tiež niekoľkrát namaľoval, alebo do kaviarne Café La Nuit, ktorá si dodnes udržiava podobný vzhľad, ako mala vtedy.

Zdroj: Wikipedia/Arles

​Takých zastavení nájdete v Arles hneď desať. Nájsť tu môžete le aj námety obrazov jeho priateľa Paula Gauguina. Mesto, v ktorom blúdi duch van Gogha, okúzlilo aj Pabla Picassa, ktorý tu maľoval niekoľko obrazov a tamojšiemu múzeu Réattu venoval hneď 57 kresieb, ktoré si môžete pozrieť aj dnes.

Typická chuť Provence

Provensálska kuchyňa je známa po celom svete. Typické ryby a morské plody ale práve v Camarque, ktorého je Arles bránou, dopĺňa aj niekoľko európskych unikátnych špecialít. Napríklad známu soľ Fleur de Sel z Camarque, ktorá sa tu ťaží.

Alebo európsky unikát, ryžu z Camarque, ktorá sa tu pestuje na klasických ryžových poliach a je vyhľadávanou ingredienciou miestnych šéfkuchárov. Nájdete tu jej čierny, červený a biely variant a má tu aj malé múzeum La Maison du Riz, kde sa o jej produkcii dozviete všetko.

Zdroj: Facebook

​Jedinečné je aj hovädzie mäso z miestnych čiernych býkov, špeciálneho plemena na býčie zápasy, ktorí sú symbolom tamojšej chránenej oblasti a pasú sa voľne v krajine. A ich mäso má aj európsku ochrannú známkou pôvodu.

Zabudnúť nemôžeme ani na provensálske víno, ktoré má v kraji dávnu tradíciu. Ochutnať ho môžete napríklad vo vinárstve Mas de Rey, na pôvodne templárskom panstve založenom v 12. storočí.

Zdroj: CNC