Najpopulárnejší ostrov roka obýva len šesť ľudí: Nie sú na ňom žiadne autá

Malý ostrov na západe Islandu predbehol v popularite podľa agentúry Big7 Travel Bali, Bora Boru, Santorini aj Barbados.

Cestovná stránka zhromaždila názory čitateľov, svoje redakčné skúsenosti a mediálnu kritiku, aby zostavila 50 najlepších ostrovov roka, píše Insider.

Zdroj: Shutterstock

​Víťazom je ostrov Flatey, ktorý je pomerne malý (pokrýva iba dva kilometre štvorcové) a je jedinou obývanou oblasťou zálivu Breiðafjörður, ktorý má tri tisíce ostrovov.

Jeho stála populácia je šesť ľudí, v hlavnej sezóne sa ale zvyšuje. Zvykne ju navštíviť približne deväť tisíc turistov.
Zdroj: Shutterstock

​Býval populárnou zastávkou dôležitých obchodných ciest. V tom čase tu žilo oveľa viac ľudí, najmä tých, ktorí sa zaujímali o rybolov a obchod. V súčasnosti je turistickou atrakciou hlavne kvôli miestnej populácii vtákov. Na ostrove Flatey sa nachádza okolo päťdesiat druhov vtákov, vrátane vzácnej alky bielobradej, ktoré je možné obdivovať iba od apríla do septembra.

Zdroj: Shutterstock

​Flatey je tiež historické miesto, pretože na ostrove bola postavená prvá islandská knižnica. Nájdete tu aj očarujúci malý kostol, ktorého interiér svojimi maľbami vyzdobil slávny umelec Baltasar Samper.

Zdroj: Shutterstock

​Rovnako ako takmer vo všetkých islandských osadách, aj na ostrov Flatey sa dostanete trajektom zo Stykkishólmur alebo Brjánslækuru, kde môžete obdivovať polárnu žiaru - a to dokonca z miestneho hotela s výhľadom na oceán.

Podmanivé prostredie, mimochodom, inšpirovalo mnohých režisérov a v krásnej krajine sa natáčal veľký počet filmov.
Zdroj: Shutterstock

​Od jari do jesene ostrov víta lovcov polárnej žiary, je však dobré vedieť, že pre nedostatok moderných technológií sa k dedine dostanete len pešo. Nie sú tu žiadne autá, ani iné technické zariadenia. Je to, akoby ste sa vrátili späť v čase o celé desaťročia.

Zdroj: Insider