Saudskí Arabi lákajú turistov: Hotely po novom ubytujú aj samotné ženy či nezosobášené páry

Saudská Arábia po novom povolí nezosobášeným cudzincom, aby smeli v tamojších hoteloch bývať v jednej izbe. Hotelovú izbu si bude môcť prenajať aj samostatne cestujúca žena. Novými pravidlami chce kráľovstvo nalákať viac turistov, ktorí predtým narážali na rigidné predpisy vrátane nutnosti preukázať uzavretie manželstva, pokiaľ chcel pár cestovateľov zdieľať jednu izbu.

Už v septembri Saudská Arábia oznámila, že bude vydávať turistické víza občanom 49 krajín. Zároveň ale tamojšie úrady vypracovali zoznam prehreškov, za ktoré hodlajú cudzincov pokutovať. Patria medzi ne napríklad odhadzovanie odpadkov, pľutie, predbiehanie sa v radoch, fotografovanie a filmovanie ľudí bez ich súhlasu alebo rušenie hudbou v čase modlitieb.

Cestovanie pre nezosobášené páry zo zahraničia bolo doteraz v Saudskej Arábii pomerne obtiažne, pretože vo všetkých ubytovacích zariadeniach museli žena a muž bývať oddelene. Toto pravidlo ďalej platí pre občanov kráľovstva. Po novom hotely ubytujú aj samostatne cestujúce ženy, a to ako cudzinky, tak Saudskoarabky.

Krajina očakáva, že turistky budú dbať na striedme oblečenie so zahalenými kolenami a ramenami, nenariaďuje ale cudzinkám zahaľovanie celého tela do abáje. Zákaz podávania alkoholu zmierňovať nechce.

Saudská Arábia dlho patrila ku krajinám veľmi ťažko dostupným pre turistov, pretože vydávala víza len za účelom obchodných ciest, moslimskej púte alebo návštevy príbuzných. Teraz sa ale snaží získať nové príjmy pre svoje hospodárstvo, ktoré je závislé na predaji ropy. Podľa odhadov by príjmy z cestovného ruchu mohli do roku 2030 tvoriť až desatinu hrubého domáceho produktu.

Zdroj: ČTK