Zabudnite na chvíľu na pamiatky a leňošenie pri mori a užite si dovolenku trochu inak. Grécko totiž ponúka veľké množstvo športových aktivít všetkého druhu. Či už najradšej leziete po horách, alebo dávate prednosť plachteniu, rozhodne sa tu nudiť nebudete. Kam teda v priebehu celého roka vyraziť za poriadnym adrenalínom?

1. Ostrov Paros: Najlepší na windsurfing

Zdroj: Facebook

​Ostrov Paros je rajom všetkých windsurferov. Nie náhodou bol preto šesť rokov po sebe miestom, kde sa konal svetový pohár vo windsurfingu. Vyskúšať si vlastné limity ale môžete aj pri potápaní, plachtení, vodnom lyžovaní či jazde na kajaku. Centrá vodného športu môžete nájsť v Driose pri zlatej pláži Pounda (blízko trajektu na Antiparos) a Santa Marii (blízko Naoussy). Samozrejmosťou je možnosť zakúpenia súkromných lekcií aj zapožičanie akéhokoľvek vybavenia.

2. Ostrov Kalymnos: Raj horolezcov

Zdroj: Facebook

​Máte radi adrenalínové lezenie? Potom je pre vás ideálnym miestom Kalymnos. Ide o malý ostrov v juhovýchodnej časti súostrovia Dodekany, ktorý ponúka lezenie po skalách a bouldering celoročne. Kalymnos je jednou z najdôležitejších lezeckých destinácií na svete. Tento ostrov má totiž všetko, čo nadšený lezec hľadá: veľké množstvo obtiažnych skalných útvarov, ale aj jednoduchosť a autencitu. Potenciál pre nové cesty aj oblasti je obrovský: objavených je zatiaľ len 10 percent miest. Svoj lezecký zážiťok si môžete predĺžiť na celý mesiac vďaka veľkému množstvu dosiek, veľkých stien a previsov, ktoré vyhovejú potrebám každej obtiažnosti aj lezeckému štýlu.

3. Hora Kajmakčalan: Poriadna jazda

Zdroj: Wikipedia

​​S Gréckom si spájame predovšetkým letné športy, ale poriadnu jazdu si môžete užiť nielen na vode, ale v stave tekutom. Najznámejším gréckym lyžiarskym a snowboadovým rezortom je Kajmakčalan (2528 m n.m.) na severe krajiny. V okolí tejto hory je množstvo ohromujúcich prírodných krás. Objavíte tu tajuplné lesy, hlboké rokliny, nádherné močiare i jazerá. Zlatým klincom každej horskej výpravy by mala byť návšteva jazera Vegoritida, ktoré je druhým najväčším (72 500 metrov štvorcových) a podľa mnohých najkrajším v celom Grécku.

4. Olymp: Cesta k bohom

Zdroj: Wikipedia

​Na jeseň grécka pevnina nadchne unikátnymi farbami a prirodzenou krásou. Pre tých, ktorí chcú dosiahnuť na obydlie bohov, je tu len jediné miesto: hora Olymp (2918 m n.m.), ktorá sa nachádza zhruba uprostred pevninského Grécka, asi tak 150 kilometrov od druhého najväčšieho mesta krajiny - Solúnu (Thesaloniki).

5. Údolie Valia Calda: Potulky národným parkom

Zdroj: Facebook

​Dávate prednosť pešej turistike? Potom vyrazte na túru cez Valia Calda, v preklade Teplé údolie. Národný park Valia Calda je jednou z najatraktívnejších destinácií pešej turistiky v Európe, nájdete ju v severnej časti Grécka. Budete sa kochať vysokým, impozantným pohorím, zalesnenými svahmi a ďalšími prírodnými krásami tejto krajiny. Pešie dobrodružstvo začnete v Ziákas, dedinke vzdialenej 23 kilometrov od mesta Grevená. Opustite Ziákas a sledujte cestu až k prameňu rieky Exarchos. Priamo tu pred sebou uvidíte vrchol Avyó, na ktorého východnom svahu zbadáte nádherné jazero.

Zdroj: CNC