Smejte sa trikrát denne, nariadil starosta: Smutnú hudbu a knihy zakázal

Neobvyklú vyhlášku vydal starosta obce Essarts-en.Bocage na západe Francúzska. Zhruba deviatim tisícom obyvateľov v nej nariadil, aby počas októbrového týždňa, kedy sa v obci koná hudobný festival, boli veselí. V zjavne vtipnej vyhláške, ktorá má ale úradnú povahu, zakázal Freddy Riffaud svojim spoluobčanom tiež počúvať depresívnu hudbu či čítať knihy so zlým koncom.

Radovať sa ľudia z obce Essarts-en-Bocage, ktorá leží na pol ceste medzi mestami Nantes a La Rochelle, budú musieť na základe vyhlášky od 5. do 11. októbra, kedy sa bude konať prvý ročník miestneho hudobného festivalu Ville en joie (Radostné mesto).

"Vzhľadom na rýchlosť, akou sa môže šíriť negatívna emócia (...), zvýšenému riziku zlej nálady s príchodom jesene a nižšej miere slnečného svitu," vyzval starosta obyvateľov, aby nenechali na územie obce vstúpiť žiadnu osobu, ktorá by mohla zhatiť radostnú náladu.

Vyhláška tiež zakazuje vysielanie "akejkoľvek hudby, ktorá by mohla byť vnímaná ako deprimujúca či smutná" a zakázané sú v októbrovom týždni aj filmy, knihy a historky, ktoré končia zle. Úradný výnos naopak vyžaduje, aby si obyvatelia francúzskej obce "vyrábali endorfíny, hormóny šťastia, a to tak, že sa budú smiať nejamenej trikrát denne".

Starosta vyjadril ľútosť nad tým, že sú ľudia vo Francúzsku veľmi mrzutí a dodal, že on len chce rozšíriť medzi obyvateľmi svojej obce radostného ducha.

Pokuty pre mrzútov, sťažovateľov a negativistov nechystá. "Aspoň pre tento rok nie," zdôraznil.

Zdroj: ČTK