Najvyššia hora Švédska sa zmenšuje: Topenie ľadu ju pripravilo o 24 výškových metrov

Švédsko počas tohto leta prišlo o svoju najvyššiu horu. Nové meranie ukázalo, že kvôli dlhodobému topeniu ľadovca je južný vrchol hory Kebnekaise, ktorý doteraz kraľoval zemepisným štatistikám, teraz o 1,2 metrov nižší ako skalnatý severný štít hory. Ten je tak so svojimi 2096,8 metrami hlavným vrcholom Kebnekaise a zároveň najvyššou horou krajiny.

Výška južného vrcholu Kebnekaise bola kvôli neustálemu topeniu a priberaniu ľadovca vždy premenlivá. Najväčšia nadmorská výška býva nameraná v závere severskej zimy v máji, najnižšia v závere leta. Teraz je ale vrchol o 24 metrov nižšie než na začiatku meraní v 60. rokoch.

"Ide o vôbec najnižšiu nameranú hodnotu," vyhlásila Gunhild Ninis Rosqvistová, profesorka Štokholmskej univerzity, ktorá pravidelné merania zabezpečuje. "Takmer celé ubúdanie ľadovca sa odohralo v posledných dvoch dekádach, kedy ľadovec strácal v priemere meter svojej výšky za rok," dodala.

​Je pravdepodobné, že počas zimy sa južný vrchol Kebnekaise opäť stane najvyššou horou Švédska, a krajina tak bude štatistiku po niekoľko nasledujúcich rokov prepisovať v závislosti na sezóne. Trend je ale podľa vedcov jednoznačný a do budúcnosti bude mať Švédsko po celý rok opäť len jeden najvyšší vrchol - severný štít Kebnekaise.

Vlani v máji a júni švédski meteorológovia zaznamenali najteplejšie počasie v histórii krajiny. Arktickú časť Švédska postihli rozsiahle požiare, v ich dôsledku sa južný vrchol Kebnekaise znížil o štyri metre. Tohtoročné leto síce tak horúce nebolo, ale aj tak niektoré miesta ďaleko za polárnym kruhom zaznamenali teploty atakujúci 35 stupňov celzia. Namerané maximum 34,8 stupňa je najvyššou doteraz zaznamenanou teplotou na sever od polárneho kruhu.

Zdroj: CNC