Drsné! Vo Francúzsku tento rok zomrelo následkom horúčav 1500 ľudí

V celej krajine padali teplotné rekordy.

Podľa informácií francúzskeho ministerstva zdravotníctva zverejnených v nedeľu, zomrelo vo Francúzsku následkom júnových a júlových horúčav 1 500 ľudí.

„V júni a júli sme zaznamenali takmer 1 500 úmrtí, čo je vďaka preventívnym opatreniam v priemere desaťkrát menej ako počas najväčších horúčav v roku 2003,“ uviedla Agnes Buzyn, francúzska ministerka zdravotníctva. Podľa vyjadrenia ministerstva prišlo v júni o život 567 ľudí a v júli 868 ľudí, čo je celkom 1435 úmrtí.

Vo Francúzsku padol absolútny teplotný rekord 28. júna, keď v niekoľkých častiach južného okresu Hérault dosiahla teplota 46 stupňov a v júli sa ortuť teplomera v niekoľkých veľkých mestách vyšplhala nad 40 stupňov. Napríklad v Paríži bolo 25. júla 42,6 stupňov, čo je absolútny rekord. Oficiálne merania zaznamenali absolútne teplotné rekordy celkovo u tretiny zo šesťsto pozorovaných miest.

Zažili sme najhorúcejší jún storočia: Máme ale oveľa väčší problém

Počasie zaznamenávame 139 rokov. Za túto dobu sme ešte nemali možnosť zažiť tak horúci jún ako v tomto roku. Ale prvý polrok 2019 odkryl aj niečo iné.

Zdroj: BBC