Predstavte si more prehriate poludňajším slnkom, pláže s jemným pieskom, vzduch presýtený vôňou ruží a štipku romantiky v starobylých mestách podvečer. A teraz si k tomu pridajte finančnú dostupnosť, malú vzdialenosť a vyjde vám z toho Bulharsko. Že to pre vás nie je atraktívna destinácia? Prečítajte si päť dôvodov, ktoré vás presvedčia o opaku.

1. Vysoký komfort a nízke náklady

Zdroj: Facebook

​Bulharsko je nádherná, a pritom stále ešte relatívne lacná destinácia, ktorej tak trochu ublížila povesť socialistického skanzenu. Najväčšie pobrežné letovisko, Slnečné pobrežie, bolo už štvrtýkrát za sebou vyhlásené za najlacnejšiu plážovú destináciu v Európe. A to je dosť presvedčivý argument.
Za trojchodové menu v reštaurácii tu nezaplatíte viac než 12 eur. A pokiaľ ste zvyknutí dať si občas pred spaním dva deci, fľaša kvalitného vína vás vyjde na necelých 6 eur.

2. Romantika a bohatá história

Zdroj: Pixabay

​Najromantickejším prímorským mestečkom, ktorého krásu obdivoval už rímsky básnik Ovídius, je určite Balčík. Mestu dominuje biela stavba v orientálnom štýle s minaretom, ktorú nechala postaviť rumunská kráľovná Maria. Inšpiráciou jej vraj bola hlboká láska k perzskému princovi. Dnes je letohrádok súčasťou botanickej záhrady. Za zvláštnu pozornosť stojí aj jedno z najstarších obývaných miest na svete - Plovdiv, ktorého korene siahajú až 6000 rokov naspäť. Slávu mi priniesla okrem iného unikátna zbierka zachovalých rímskych stavieb. Späť v čase vás vráti aj návšteva historického mesta Koprivštica, ktoré bývalo srdcom bulharskej revolúcie proti Osmanskej ríši.

Ak hľadáte tip na zaujímavý jednodňový výlet, zamierte do bulharskej metropoly. Keď sa na Sofiu pozriete z výšky, uvidíte ju, ako prebýva v hlbokej kotline zovretej z juhu majestátnym masívom Vitoša a zo severu zalesnenými kopcami pohoria Stará Planina. Centrum pritom pohodlne prejdete peši. Pravdepodobne vás tu milo prekvapí koncentrácia kaviarní, barov či nočných klubov.

3. Dobrodružstvo, pokoj či vôňa

Zdroj: Facebook

​Hory zaberajú v Bulharsku okolo 60 percent rozlohy a väčšina turistov ich zatiaľ skôr míňa. K vysokohorskej turistike zvádzajú mýtmi opradené majestátne pohoria Rila a Pirin či Stara Planina.

Ak zatúžite na chvíľu utíšiť myseľ a nájsť trochu pokoja, zavítajte do niektorého z viac než stovky bulharských kláštorov. Podniknete výpravu ku skalnému kláštoru Aladža manastir, vytesanému do pieskovcovej skaly. V horách ukrytým skvostom je aj Rilský kláštor, od roku 1983 kultúrna pamiatka pod záštitou UNESCO.

Vedeli ste, že Bulharsko je spolu s Tureckom najväčším svetovým producentom ružového oleja? Techniku jeho produkcie tu bez veľkých zmien zachovávajú už viac než 350 rokov. Väčšina ruží sa pestuje na plantážach v oblasti Kazanlaku, prezývanom Ružové údolie.

4. Pestrý jedálniček Bulharov

Zdroj: Facebook

​Bulharská kuchyňa, ktorá prepája európsku tradíciu s tou orientálnou, patrí k najzdravším v celej Európe. Nemusíte sa teda báť, že by ste na dovolenke veľmi hrešili.

Tradičné pokrmy vás prekvapia výrazným korením, ktoré nikde inde nerastie (napríklad čubricou). Po jedle si doprajte jeden z najobľúbenejších nápojov, domácu pálenku rakiju, na ktorú Bulhari nedajú dopustiť.

5. Slaná alebo sladká voda? Obidve!

Zdroj: Shutterstock

​​​Málokde na svete môžete striedať kúpanie sa v sladkej a slanej vode, ako je to práve v Bulharsku. Táto turistami neobjavená rarita je pýchou prírodnej rezervácie Ropotamo, pomenovanej podľa rovnomennej rieky. Rozľahlú pláž tu totiž z jednej strany obklopuje jazero a z druhej more. Ak sa uspokojíte len s morom, potom môžete zamieriť do ktoréhokoľvek dovolenkového rezortu.

Na miestnych plážach sa prakticky nevyskytujú pichľaví morskí ježkovia a medúzy sú tak malé, že vás poštípu len mierne. Stať sa to ale môže.
Miestom snov pre tých, ktorí chcú stráviť dovolenku chytaním bronzu a blbnutím v mori, je pláž Cacao na Slnečnom pobreží.

https://www.youtube.com/watch?v=N1-Jmq7BLFE

Zdroj: CNC