Mongolsko - toxickejšia zóna ako Černobyľ: Toto môže byť osud nás všetkých

Zatiaľ čo na jar hovoril celý svet o Černobyle, existuje oveľa toxickejšia zóna. Mongolsko.

Ak je dnes niekde ťažké žiť, je to Mongolsko. Osud tejto krajiny naznačuje budúcnosť Zeme. Mongolsko je vnútrozemská vysoko položená krajina, vďaka čomu sú jej 3,2 milióny obyvateľov obzvlášť zraniteľní v dôsledku klimatických zmien.

Jej najväčšia oblasť je domovom kočovných pastierov, ktorí sa nachádzajú v zúfalej situácii: letá sú horúce a devastujúce, vysychá všetko, čím by mohli nakŕmiť svoje zvieratá alebo prídu povodne a väčšina stáda sa utopí. Zvyšok sa ledva dokáže uživiť. Zimy zvyknú byť brutálne chladné s obrovským množstvom snehu, vďaka ktorému pasúce sa zvieratá nemajú prístup k vegetácii, alebo sú úplne suché, keď nie je dostatok vody a oslabené zvieratá po krutom lete uhynú. Situácia pastierov sa stáva pomaly beznádejnou a každý rok sa čoraz viac ľudí presúva do miest, kde okrem biedy čelia ešte vážnejšiemu problému. Znečisteniu ovzdušia.

V priemere dosahuje znečistenie podľa indexu kvality ovzdušia 9,9 bodov. Pri 25 bodoch by sa nemalo opúšťať domovy bez plynovej masky: túto hodnotu dosahuje znečistenie väčšinou popoludní. Vysokou úrovňou znečistenia a silného smogu trpia hlavne tí najmenší. Vo filme BBC vidíme 5-mesačného chlapca, ktorý trávi viac času v nemocnici ako doma kvôli problémom so štítnou žľazou a dýchacím ťažkostiam, spolu s tisíckami ďalších spoluobčanov. Tieto deti sú hospitalizované zbytočne, pokiaľ väčšina ľudí používa na vykurovanie lacné uhlie a továrne nerobia nič proti škodlivým emisiám, situácia sa bude len zhoršovať.

V Ulánbátare je u detí bežné, že si tvár na dvore zakrývajú gázou a mnohí tvrdia, že práve takýto osud čaká zvyšok sveta.

Zdroj: YouTube