Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvá Britka, ktorá obišla svet na motorke
Zdielať na
Life

Prvá Britka, ktorá obišla svet na motorke

Zdroj: Elspeth Beard

Z rodného Londýna až do divočiny Austrálie či hornatého Nepálu. V časoch, kedy samotné ženy do menej rozvinutých oblastí prakticky nejazdili. V časoch pred GPS navigáciami, bez mobilných telefónov či internetu. Pred 37 rokmi sa Elspeth Beard na motorke BMW R60/6 vydala na cestu dlhú takmer 60 tisíc kilometrov.

Za všetkým pritom stála skôr náhoda. Teda list, ktorý po 2,5-ročnom vzťahu nechal Elspeth jej priateľ na kuchynskom stole. Cez zlomené srdce sa mladá študentka architektúry dlho nemohla preniesť. Tretí ročník vysokej školy zakončila s pomerne zlými známkami. Na to nebola zvyknutá, a tak sa rozhodla vo svojom živote urobiť radikálnu zmenu. Štúdium prerušila, celé leto strávila ako čašníčka v krčme a usporila 2 500 libier.

Elspeth Beard

​Rodičia boli nápadom na cestu okolo sveta zdesení, dokonca dcére hrozili vydedením. Elspeth sa ale nenechala odradiť. V októbri 1982 napriek tomu sedela na letisku Heathrow v slzách. Mala 23 rokov a netušila, či nerobí najväčšiu chybu vo svojom živote.

"Stále som si hovorila, že ešte nie je veľmi neskoro na to, aby som sa otočila,"

- spomínala Angličanka.

Do USA nakoniec odletela. Necítila sa ale veľmi vítaná. Motorkári stále nemali v Štátoch príliš dobrú povesť. Keď si ale Elspeth dala dole prilbu a ľudia zistili, že je žena, a navyše z Británie, väčšinou ju rýchlo prijali za svoju. Po precestovaní Kanady aj Mexika sa z Los Angeles presunula do Austrálie. Tu mala aj prvú väčšiu nehodu, keď trafila výmoľ na ceste a preletela cez riadidlá. Elspeth sa prebudila až v nemocnici a nebyť toho, že ju sprevádzali ešte dvaja motorkári, asi by neprežila.

Elspeth Beard

"Pamätám si už len doktorov, pocit strachu a beznádej,"

- priznala Angličanka.

Napriek tomu jej ani na sekundu nezišlo na um prerušiť cestu. "Robila som všetko pre to, aby som minimalizovala riziká. Nemôžete sa ale vydať na takúto cestu a očakávať, že sa vám vôbec nič nestane."

Z Austrálie sa Elspeth vydala do Singapuru, kde ju hneď okradli, a ona tak stratila šesť týždňov vybavovaním nových dokladov a zháňaním náhradných dielov. V Thajsku si potom dokonca zlomila nohu, keď sa zrazila so psom. Rodina zosnulého miláčika sa o ňu ale postarala a kŕmili ju okrem iného aj práve zosnulým psom. Potom sa jej už smola vyhýbala. Motocyklistka prešla Indiu, Pakistan, Irán a cez Turecko sa vrátila do Európy bez ujmy.

Elspeth Beard

"Keď som sa v roku 1984 vrátila, dala som všetky denníky, nahrávky aj fotografie do škatule a tá potom zostala v kredenci viac než 30 rokov. Nikdy mi ani nenapadlo, že by môj príbeh vyšiel knižne,"

- priznala sa Elspeth Beard.

Keď ju ale v roku 2014 ako už uznávanú architektku filmové štúdio s ponukou na sfilmovanie jej cesty, rozhodla sa príbeh porozprávať sama. Kniha vyšla v oku 2017 a výber z Elspetiných fotografií nájdete v galérii.